Од компири во Велика Британија до кромид во Индија, временските екстреми предизвикани од климатските промени ги зголемуваат краткорочните цени на храната низ целиот свет, покажа студијата спроведена од Центарот за суперкомпјутери во Барселона која директно поврзува десетици климатски екстреми со наглиот пораст на цените на храната, истакнувајќи ја зголемената ранливост на прехранбените системи на еколошки шокови.
Претходните студии испитуваа како високите температури, кои предизвикуваат приноси на земјоделски култури и недостиг на снабдување, ја поттикнуваат општата инфлација на цените на храната на долг рок. Сепак, новите истражувања покажуваат дека одредени прехранбени производи, исто така, доживуваат многу поостри краткорочни зголемувања на цените, што придонесува за инфлација.
Цената на маслиновото масло во Европа скокна за 50 проценти минатата година по продолжените суши во јужна Шпанија во текот на 2022 и 2023 година. Во Индија, топлотниот бран во мај минатата година ги зголеми цените на кромидот за 89 проценти, додека во Кореја, цените на зелката се зголемија за 70% по рекордната летна топлина.
Во Јапонија, цените на оризот се зголемија за 48 проценти во септември по топлотниот бран во август што го зафати регионот, а во Кина, цените на зеленчукот се зголемија за 30 проценти. Во Калифорнија, зеленчукот во Аризона скокна за 80 проценти во ноември 2022 година по сушите.
Многу од временските настани што предизвикаа овие скокови на цените „беа сосема без преседан од историска перспектива“, рече главниот автор Максимилијан Коц од Центарот за суперкомпјутери во Барселона.
Температурите беа „далеку надвор од опсегот на она што би го очекувале во стабилна клима што не би била засегната од човечките емисии“, рече тој.
Студијата покажа дека скоковите на цените на храната честопати следат по екстремните временски услови само за неколку месеци – модел за кој истражувачите предупредија дека веројатно ќе стане почест со интензивирањето на климатските промени. Доколку прехранбениот систем „продолжи да реагира на ист начин како што видовме неодамна, тогаш ќе очекуваме да се случи истото [во однос на цените на храната], и веројатно на поекстремни и непредвидливи начини“.
Скокот на цените на храната се прошири од поединечни региони низ целиот свет преку трговијата, заклучува истражувањето. Цената на чоколадото скокна во Велика Британија, на пример, откако цените на какаото се зголемија за трипати по сушата и екстремната топлина во Гана и Брегот на Слоновата Коска.
Шпекулациите на пазарот и „лошата политика“ честопати го влошуваа влијанието на зголемувањето на цените на храната поврзани со климатските промени, рече Раџ Пател од Универзитетот во Тексас, кој не беше вклучен во извештајот.
Кога топлото време во Русија ги поттикна пожарите што ги зголемија цените на пченицата во 2010 година, Москва воведе ембарго за извоз што „ја катапултираше глобалната цена на пченицата до небо“, забележа Пател. Тоа одигра улога во немирите за леб дури и во Мозамбик. „Значењето на инфлацијата на цените на храната е политичко. Секогаш е политичко“.
Земји како Велика Британија, кои се во голема мера зависни од увезената стока, беа особено ранливи на климатските шокови во странство, изјави коавторката на извештајот, Ана Тејлор, извршен директор на Британската фондација за храна.
Анкетата, исто така, покрена прашања за централните банки, бидејќи зголемувањето на цените на храната ги загрозува напорите за контрола на вкупната инфлација, особено во земјите во развој каде што храната сочинува поголем дел од потрошувачките цени.
(Seebiz.eu)
Фото – pxhere