Нова студија: Недостатокот на омега-3 киселини го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест кај жените

- Advertisement -

ПОЗНАТО е дека женскиот мозок има поголема склоност кон развој на Алцхајмерова болест од некоја причина, а нова студија сугерира дека „здравите“ незаситени масти, како што е омега-3, делумно би можеле да ја објаснат оваа загрижувачка разлика, пишува Science Alert.

Иако жените нормално имаат повисоки нивоа на омега-3 масни киселини во споредба со мажите, оваа анализа откри изненадувачки недостаток на овие молекули токму кај жените со Алцхајмерова болест. Интересно е што истражувачите не ги забележале истите промени кај мажите со оваа болест, што сугерира дека метаболизмот на мастите може различно да влијае на развојот на болеста во зависност од полот.

Овие наоди ја оживуваат децениската, но често занемарена хипотеза за улогата на мастите во развојот на Алцхајмеровата болест. Иако фокусот на истражувањето долго време се акумулациите на тау протеините и амилоидните плаки, јасно е дека метаболизмот на масните киселини е исто така нарушен на некој начин.

Неодамнешниот панел на Лансет процени дека дури 7 проценти од ризикот од Алцхајмерова болест може да се припише на липопротеините со ниска густина (LDL), кои носат холестерол и масни киселини низ целото тело. Овој фактор на ризик, според студијата предводена од истражувачи од Кингс колеџот во Лондон, би можел да објасни зошто жените се разболуваат двапати почесто од мажите.

- Advertisement -

Тим научници ги анализирал липидните профили на 841 учесници од шест европски земји. Во споредба со луѓето со здрава когнитивна функција, учесниците со Алцхајмерова болест имале значително повисоки нивоа на „нездрави“ заситени масни киселини и значително пониски нивоа на здрави незаситени масни киселини, како што е омега-3.

„Нашата студија сугерира дека жените треба да обезбедат внес на омега масни киселини во нивната исхрана – преку масна риба или додатоци во исхраната“, вели фармацевтскиот научник Кристина Легидо-Квигли од Кингс колеџот. „Сепак, потребни ни се клинички испитувања за да утврдиме дали промената во составот на липидите може да влијае на биолошкиот пат на Алцхајмеровата болест.“
Анализата на стотици индивидуални липиди што ги носат липопротеините како што се LDL и HDL покажа дека кај жените, бројни липиди се поврзани со Алцхајмерова болест и когнитивно оштетување. Од друга страна, истите модели не се забележани кај мажите.

- Advertisement -

Иако оваа студија покажува дека жените со Алцхајмерова болест имале пониски нивоа на некои незаситени масти во споредба со мажите, потребна е понатамошна работа“, коментираше Џулија Дадли, раководител на истражувањето во Alzheimer’s Research UK, која не беше вклучена во студијата. „Ова вклучува разбирање на механизмите зад оваа разлика и откривање дали промените во животниот стил, вклучително и исхраната, може да играат улога.“

Истражување како ова е клучно бидејќи историски постоела изразена пристрасност во проучувањето на стареењето на мозокот. На пример, во 2019 година, само 5 проценти од објавените студии во областа на невронауката го анализирале влијанието на полот. Затоа, научниците сè уште немаат јасен одговор зошто жените се посклони кон развој на оваа болест. Иако жените живеат подолго во просек, дури и постарите мажи страдаат од деменција поретко од жените на иста возраст.

- Advertisement -

„Разбирањето како болеста се манифестира различно кај жените би можело да им помогне на лекарите да ги прилагодат идните третмани и здравствените совети“, заклучува Дадли.

(Index.hr)
Фото – Pexels

Сподели!
- Advertisement -