Неделава почнува аплицирањето за „зелена карта“ за САД

- Advertisement -

Стејт департментот на САД го означи пoчетокот на Лотаријата за таканречените зелени карти

Електронските формулари за регистрација се доставуваат од 12 часот на полноќ на 3 октомври 2017 до 12 часот на полноќ на 7 ноември 2017 година.

Кандидатите можат да го пополнат електронскиот формулар Е-ДВ  во текот на периодот на регистрација. Не се прифаќаат барања за учество испратени по пошта.

- Advertisement -

Нема надомест за пополнување на електронскиот формулар за пријавување за учество во програмата. Учесниците ќе добијат официјален број за потврда за нивната регистрација. Особено е важно да го задржите овој број до 30 септември 2019 година. Само преку него учесниците ќе можат да проверат дали се прифатени во програмата DV-2019.

Сите учесници, вклучувајќи ги и оние кои не се избрани, ќе можат да го проверат статусот на нивната апликација преку функцијата Entrant Status Check на веб сајтот на програмата по 1 мај 2018 година.

- Advertisement -

Извлечените учесници кои одговараат на инструкциите што им се дадени на Проверката на статусот на Entrant, ќе добијат информации за интервју за закажана имигрантска виза на истата страница. Податоците на DV-2019 ќе бидат достапни преку проверка на статус на Entrant најдоцна до 30 септември 2019. Пораките до оние кои се извлечени НЕМА да бидат испратени по е-пошта или по пошта.

Секој примач на писмо или електронска пошта во која што се тврди дека добил лотарија со зелена карта или ветил зелена карта, може да биде сигурен дека пораката е погрешна и лажна. Покрај тоа, нема да се изврши плаќање на трето лице во процесот на аплицирање за лотарија со зелена карта. Единственото неопходно плаќање е самата визна такса, која се плаќа во Американската амбасада.

- Advertisement -

Законот дозволува само една електронска форма по учесник во текот на периодот на регистрација. Кандидатите кои поднеле повеќе од едно барање ќе бидат дисквалификувани. Меѓутоа, можно е мажот и жената да поднесат посебна форма со вклучување на нивниот брачен другар, доколку и двајцата ги исполнуваат условите.

Сподели!
- Advertisement -