(ФОТО-ГАЛЕРИЈА): Футуристичка библиотека во форма на џиновско око

- Advertisement -

Компанијата MVRDV штотуку заврши со изградбата на библиотеката Tianjin Binhai, пишува Inhabitat. Библиотеката е спектакуларен културен центар каков што нема никаде на друго место. Има површина од дури 33.800 квадратни метри и полици со книги од подот до таванот кои се каскадно поставени околу еден осветлен сферичен аудиториум. Ваквиот ентериер и екстериерот прават библиотеката да изгледа како џиновско око гледано однадвор.

Изградена е за рекордно време од три години и претставува дел од еден кластер од пет културни згради во округот Бинхаи поврзани со коридор со стаклен покрив. Центарот на библиотеката е масивниот сферичен аудиториум. Полиците се поставени на секоја страна и истовремено служат како место за седење или скалила. Ваквите контури продолжуваат до таванот, каде што се обложени со светилки. Целата внатрешност изгледа како пештера или една бескрајна полица со книги.

- Advertisement -

Првите два ката се простории за читање, за книги и места за одмор, додека погорните катови имаат простории за состаноци, канцеларии, простории за компјутери и аудио и има и два две зелени површини на покривот.

Сподели!
- Advertisement -