Според податоците на непрофитната американска организација Environmental Working Group (EWG), и покрај миењето на 65% од овошјето и зеленчукот остануваат штетни хемикалии кои предизвикуваат низа тегоби и болести. Хемикалиите кои превентивно ги користиме против штетници и болести имаат штетно дејство и врз здравјето на луѓето и предизвикуваат бројни компликации. Пестидиците кај луѓето можат да го зголемат ризикот од неплодност, дијабетес, хормонални пореметувања и рак.
Затоа, се препорачува овошјето и зеленчукот добро да се измијат и по потреба да се излупат. Овошјето и зеленчукот на полиците во продавниците е преполно со пестициди кои со миење можат да се отстранат во мала мера. Благотворното дејство на витамините и минералите паѓа во втор план затоа што можните штетни последици од пестицидите се посилни од благодетите.
Според најновото истражување на EWG за 2019 година, зеленчукот, кој се смета за еден од најздравите продукти во светот, е на врвот на листата со најмногу пестициди. Според нивната студија, дури 60% од главиците кељ содржат канцерогени материи, а компирот, целерот, роквиците, крушите, црешите, праските, грозјето, јаболката, нектарините, кељот, спанаќот и јагодите често се најзагадени со пестициди.