Овој сплав ја претвора енергијата од брановите во струја

- Advertisement -

Овој пловечки сплав ја претвора енергија од брановите кои го движат и удираат во него во струја. Сплавот го носи името АRRECIFE, a има капацитет од 440KW . Дизајниран е да може да функционира секаде во светот, многу брзо ќе си ја исплати цената која ќе ја платите за него и производството е многу евтино.

Енергијата од брановите е целосно бесплатен извор на енергија, кој дефинитивно не се искористува доволно. За разлика од фабриките кои користат фосилни горива, нема ризик дека околината ќе се загади во случај да биде уништен сплавот.

- Advertisement -

Го произведува шпанската компанија ARRECIFE SystemsПроектот ARRECIFE  се родил пред 25 години  благодарение на истражувањата на професорот Хозе Хавиер Дориа на полето механика на течностите.

Turning wave energy into electricity

This raft captures the waves' power and transforms it into electricity.

Posted by Startup Selfie on Вторник, 25 јуни 2019

Сподели!
- Advertisement -