12.9 C
Skopje
недела, октомври 20, 2019

Овие три футуристички технологии можат да ја спасат планетата Земја

Овие три футуристички технологии можат да помогнат да ја спасиме нашата планета. На прво место е биопластиката. Направена е од растителни клетки и е биоразградлива, за разлика од обичната пластика. Најновите видови биопластика се направени од дрво од дрво, растенија и земјоделски нуспроизводи.

На второ место е паметното ѓубриво. Ѓубривото кое се испушта постепено во почвата многу поефикасно ги прихранува растенијата, а се користи во рамките на еден нов пристап во земјоделството наречен прецизно одгледување.

Ѓубривото користи еколошки извор на водород посебни микроорганизми кои им помагаат на растенија да ја примаат храната. Така ќе се добијат поголеми приноси со помалку штетни ефекти врз животната средина.

Третата технологија кога може да помогне да ја спасиме планетата е поширока примена на батерии за складирање на вишокот обновлива енергија добиена од ветрот и од Сонцето. Таа енергија потоа ќе може да се користи во денови кога нема ветер, кога е облачно и ноќе.

Литиум-јонските батерии моментално немаат доволен капацитет за за тоа. Некои од алтернативите кои постојат се складирање со помош на гравитација, хидроенергија од системи од пумпи и ќелиии од хидроген.

These 3 futuristic technologies could help save the planet

Simple solutions to a complex problem.📕 Read more: https://wef.ch/2J5XjuA

Posted by World Economic Forum on Вторник, 02 јули 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •