25 C
Skopje
среда, октомври 16, 2019

Ново истражување покажа дека луѓето не бараат повисока плата на разговорите за вработување

Kabtel golem pod glavno menu 14.10.2019

Помалку од половина од кандидатите за работа преговараат за платата на интервјуата за работа, иако износот за кој се одлучуваат да го понудат компаниите најчесто може да се зголеми до 25%. Уште помалку се преговара за дополнителни поволности.

Речиси една четвртина од работодавците велат дека помалку од 10% од испитаниците преговараат за платата која им се нуди, додека 40% велат дека тоа го прават од 10% до 50% од испитаниците. Само една од десет компании вели дека процентот на кандидати кои преговараат за својата плата е меѓу 75% и 100%.

Меѓутоа, повеќе од шест од десет работодавцџи велат дека платата која им се нуди на кандидатите е подложна на преговори. Најголем дел, односно 56,6% од компаниите кои регрутираат велат дека понудениот износ може да се зголеми за до 25%, а за речиси секој десетти работодавец кандидатите можат да преговараат и за повеќе од 2% во однос на понудената сума. Меѓутоа, околу три од десет компании тврдат дека не постојат маргини за преговарање.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •