8 C
Skopje
вторник, мај 26, 2020

Зелени градови за подобра клима

Kabtel desktop

Зелените градови се градови кои ги насочуваат човековите секојдневни активности кон минимизирање на климатските промени. Овие градови се обидуваат да живеат на одржлив начин, така што потребите на актуелните жители се исполнуваат, без опасности за идните генерации. Зелените градови се исто така познати како одржливи градови, кои поддржуваат одржлив начин на работење, првенствено во следните сфери: екологија, економија, политика и култура.

Замајќи го предвид фактот дека стана доста тешко да се негира фактот дека човековите активности имаат влијание врз климата, неопходно е да се усвојат подобри и поодржливи алтернативи за тоа како ги правиме работите. Овие алтернативи вклучуваат зелени згради, сончева енергија, рециклирање… и така натаму. Зелените градови денес се неопходност, бидејќи голем процент од светската популација живее во градовите и многу од нашите активности предизвикаа хаос врз животната средина. Доколку претходно споменатите алтернативи успешно се искористат, ќе се направи многу за намалување на нашето негативно влијание врз животната средина, па оттука произлегоа зелените градови.

Зелените градови се стремат да го намалат негативното влијание на човековите активности со усвојување на алтернативни, и резултираат со:

 • намалување на количината на отпадни материјали,
 • намалување на количеството на гасови што се емитираат во атмосферата
 • проширување на палетата на материјали што се рециклираат
 • зголемување на густината на домувањето, правејќи повеќе отворен зелен простор на располагање
 • поддршка и поттикнување на бизниси кои имаат одржлив начин на работа

Зелените градови можат:

 • Да ги задоволат потребите за храна преку одржливо потпирање на опфатените села
 • Способни се да ги задоволат своите барања за енергија и моќност, преку обновливи и одржливи извори на енергија

Сите сме запознаени со Дубаи, кој не е единствениот град кој има корист од нашата 28-годишна експертиза во технологијата на вештачката интелегенција, производство на IoT, контрола на енергија и управување со енергијата. Во 2016 година, Германија, со цел да се кандидира за обновлива енергија за неколку децении, им наложи на Hitachi Chemical & Co. и Robotina, ова да стане реалност.

Подолу се примерите за тоа како светот се движи кон позелени градови

Куритиба, Бразил

Во Куритиба, системот за високо-технолошки автобуси го олеснува движење во градот, со што значително се намалува обемот на сообраќај и во суштина, потрошувачката и емисијата на енергија. Развојот на овој систем ги охрабри многу луѓе да мигрираат во близина на транзитните центри, што резултира со отворање на повеќе зелени простори. Околу ¾ од целата градска популација користи автобускиот превоз.

Рејкјавик, Исланд

Овој град користи водород како извор на гориво за своите автобуси, а исто така, користи и обновливи извори (како што се геотермална и хидроенергија) за производство на електрична енергија.

Ванкувер, Британска Колумбија

Овој град произведува 90% од вкупната енергија од обновливи извори на енергија. Тој има околу 200 паркови и водни содржини, што се протегаат на 18 квадратни милји површина.

Луѓето стануваат сѐ посвесни за тоа како нашите акции влијаат врз животната средина, се преземаат сè повеќе и повеќе активности за да се осигураме дека ќе оставиме што е можно помалку негативни последици врз нашата животна средина. Владите преземаат поголема одговорност за овие прашања и воведуваат мерки за стимулирање на активности во таа насока, па оттука и зелените градови. Користењето на обновливите извори на енергија е на највисоко ниво, како и стимулирањето на производи за повеќекратна употреба, но и производи кои можат да се рециклираат…. Постојано се креираат построги и построги мерки за борба против емисијата на штетни гасови, како и дополнителни активности. Ова е иднината на човечката раса, и веќе е тука.

Ние сме нејзини предводници…

 

Сподели!
 •  
 •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
 •  
 •