Со анализирање на податоците за енергијата на ветрот собрани од WeatherEnergy, шкотските ветерници обезбедија 9.831.320 MWh електрична енергија меѓу јануари и јуни 2019 година, или доволно енергија за напојување на 4,47 милиони домаќинства во текот на шестмесечен период. Ова е речиси двојно поголема од 2,46 милиони домаќинства во Шкотска, објави WWF Шкотска.
„Ова се неверојатни бројки, а шкотската револуција на енергијата на ветерот силно граби напред. Овие податоци покажуваат дека искористување на изобилството копнени ветерни потенцијали во Шкотска може да обезбеди чиста енергија на милиони домови не само во Шкотска, туку и во Англија. Крајно време е британската влада да го отвори нашиот пазар на ветерната енергија“, вели Робин Паркер, менаџер за програма за климатски и енергетски политики на WWF Шкотска.
„Овие бројки всушност ја истакнуваат конзистентноста на енергијата на ветерот во Шкотска и зошто таа сега игра голема улога на пазарот на енергија во Велика Британија“, рече Алекс Вилкокс Брук, менаџер на проектот „Енергетска енергија“.
Објавените бројки го поддржуваат фактот дека Велика Британија има најдолг период без да користи јаглен за производство на електрична енергија.
(www.radiomof.mk)