19 C
Skopje
петок, мај 7, 2021

Бизнис акцелераторот УКИМ домаќин на лабораторијата за иновации на Дојче телеком од Германија

Kabtel desktop

Бизнис Акцелераторот УКИМ е домаќин на Лабoраторијата за иновации на Дојче телеком од Германија (Т-лабс), во рамките на Глобалната недела на претприемништво во Македонија.

Во Центарот за трансфер на иновации и технологии – ИНОФЕИТ денеска раководителот Џон Калиан, преку презентација на услугите на Т-лабс, дискутираше со претставниците на телеком операторите, академската заедница и стартапите за предизвиците во телеком индустријата и за ефектите од соработката на овие сектори во креирање нови иновативни решенија за потребите на  индустријата.

Калиан го претстави концептот кој го применува Т-лабс, при што се опфаќаат најнови технологии, осознавање на проблемите заедно со клиентите, охрабрување на тимот да креира минимум вредни производи (MVPs) преку партнерство со деловните единици, со цел да се креираат идни приходи во Телеком индустријата.

Со оваа посета се идентификуваа можностите за примена на технолошки решенија кои ги развиваат стартапите не само во телеком индустријата во Македонија, а особено можностите за соработка со Т-лабс.

Александар Стамболиев, извршен директор на Акцелераторот УКИМ, истакна дека клучна активност на Бизнис Акцелераторот УКИМ е да им овозможи на македонските иноватори и стартапи пристап до: глобалното знаење, потенцијалните клиенти и неопходните инвестиции.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •