17.1 C
Skopje
сабота, јуни 6, 2020

Србија почна преговори за забрана на пластиката за еднократна употреба

Kabtel desktop

Министерот за заштита на животната средина на Србија, Горан Тиван вели дека се водат преговори за забрана на пластиката за еднократна употреба. Тиван изјави дека се планира укинување на пластиката за еднократна употреба и дека годинава ќе стапат на сила мерките во врска со забраната.

Исто така, како што вели тој, се подгoтвува депозитен систем кога е во прашање пластиката и се останато што е амбалажен отпад од тој вид кој може да се рециклира, односно кауција за враќање на пластични и стаклени шишиња, лименки итн.

„Преговараме и разговараме со ентитети кои се заинтересирани за тоа“, наведе министерот. ЕУ минатата година воведе забрана за употреба на пластични предмети за еднократна употреба како што се чиниите, приборот за јадење и сламките за пијалаци.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •