22 C
Skopje
среда, јули 15, 2020

Студиото Kibardin направи мебел од рециклирана хартија

Kabtel desktop

Креирањето мебел е стара уметност која вклучува стандардни материјали како алуминиум, дрво и палми. Сепак, еден уметник најде совршен начин за употреба на друг материјал – картонот, кој го претвора во мебел за кој ќе ви објасни и како да го користите.

Вадим Кибардин од студиото за дизајн KIBARDIN во Чешка Република сака да ги охрабри децата, новинарите и архитектите кои се кријат во секој од нас и да не натера да размислуваме прогресивно и одржливо така што ќе правиме хартиен мебел. Кибардин гледа огромни можности да се искористи картонот од отпадот од страна на луѓето кои сакаат одржливи производи. Тој дизајнирал мебел кој целото семејство може да го направи заедно како еден вид семеен проект.

На неговата веб страница може да се најде црн мебел кој го направил рачно. Некои производи се готови и може да се купат, додека други се само дизајн кој може да се направи по нарачка. Секое парче е уникатно затоа што се користат различни материјали и се прави рачно. Тој не мора да користи калап за да го реплицира дизајнот. Процесот вклучува лепење на парчиња картон додека не се добие дебелина која издржува одредена тежина и потоа ги моделира во столови со различни дизајни.

Кибардин има 25-годишно искуство, а досега има правено уникатен мебел по нарачка за приватни клиенти, галерии и музеи во светот. Но, неговата визија оди подалеку од креирањето уметност и правењето корисен мебел додека истовремено спасува дрвја и ги инспирира другите да го прават истото. Неговата колекција Totem е креативна уметничка форма на мебел од картон која може да ја направи кој било во светот.

Фото – Facebook

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •