8.8 C
Skopje
сабота, декември 3, 2022

Во океаните завршија 1,5 милијарди заштитни маски

Kabtel desktop

Се проценува дека 1,56 милијарди заштитни маски завршиле во океаните ширум светот годинава поради пандемијата на КОВИД-19, што остава тешки последици на морските животни и билките, се наведува во извештајот на организацијата за заштита на морето Oceans of Asia со седиште во Хонгконг.

Нивниот извештај покажува дека морскиот свет е загаден со дополнителни 4.680 до 6.240 тони пластика поради непрописно фрлени маски. Во извештајот е наведено и дека потребни се 450 години за тие маски да се разградат, а дека дури и тогаш таа микропластика би му наштетувала на морскиот свет и на екосистемот.

Како што е наведено, после пандемијата дошло до значително почесто користење на пластика за еднократна употреба, како што се лична заштитна опрема, амбалажа на производи за хигиена и купување готвена храна за дома. Истовремено, низа мерки осмислени за намалување на потрошувачката на пластика, како што е забрана за употреба на пластични кеси за еднократна употреба, се одложени или паузирани.

Загадувањето со пластика секоја година убива околу 100.000 морски цицачи и желки, повеќе од 1 милион птици, па дури и поголем број риби, безрбетници и други животни, велат од организацијата Oceans of Asia.

Се додава дека има негативно влијание на рибарството и туризмот, а глобалната економија чини околу 13 милијарди долари годишно. Во извештајот се предлага користење на заштитни маски за повеќекратна употреба и информирање на јавноста за правилно менаџирање со отпад.

(Bizlife)

(фото: Pikist)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!