Која европска земја има најмногу автомобили на батерии?

- Advertisement -

Германија е земја со најголем број целосно електрични автомобили, а вкупниот број во земјите во ЕУ надмина 3 милиони. Според последните податоците на Евростат, во Германија се возат над 1 милион целосно електрични автомобили (1.089.854). Следуваат Велика Британија со 641.801, Франција со 605.791, Норвешка со 603.697, Холандија со 318.485, Шведска со 205.212 и Италија со 167.213.

Во 2022 година бројот на овие целосно електрични автомобили во земјите од ЕУ пораснал за 58% во однос на 2021 година од 1,9 милиони на 3,1 милиони. Меѓу 2019 и 2022 година бројката пораснала за над 400%.

- Advertisement -

Кога е во прашање уделот на електричми возила во вкупниот број на автомобили, тој сега изнесува 76 на 10.000 возила. Гледајќи ги процентите, предничи Норвешка со 15,5% од сите автомобили кои се целосно електрични. Следуваат Холандија со 2,8%, Данска со 2,4%, Шведска со 2,2% и Исланд со 2,2%. Во Германија со удел е 1,3% , во Велика Британија е 1,2% и во Франција е 1%. Најниска стапка на електрични возила имаат Кипар, Полска, Бугарија и Чешка – 0,1%.

Германија предничи по бројот на новорегистрирани целосно електрични автомобили. Во 2020 година во земјата биле регистрирани над 350.000 целосно електрични возила, а зад неа се Велика Британија со 190.727, Франција со 162.167 и Норвешка со 113.751. На дното се Кипар , Летонија, Бугарија и Естонија со помалку од 1.000 возила.

- Advertisement -

Пред 10 години, во 2013 година, податоците на Евростат покажуваат дека имало 52.000 целосно електрични автомобили во ЕУ. Патничките автомобили се одговорни за околу 12% од вкупната емисија на јаглерод диоксид во ЕУ.

- Advertisement -

(N1)

(фото: Pxhere)

Сподели!
- Advertisement -