Во светот на Георгиј Јосифов, битолски златар од четвртата генерација кој ја одржува семејната традиција стара 90 години!

- Advertisement -

Не постои старо битолско семејство кое нема во сопственост накит купен кај Маслинко, стариот Борис Маслинко, човекот кој пред 90 години ги открил тајните на кујунџиството во градот на конзулите. За уметноста на правење накит, учел од стари мајстори на занаетот надвор од Македонија. Златарата станала симбол на занает и традиција, а по неговата смрт, неговата ќерка и зет го продолжуваат она што тој го започна, па го наследуваат нивните деца, за денес правнукот на Борис Маслинко, претставник на четвртата генерација да го зачува традиционалното и да го исполира сјајот на старата златара со нови иновации.

Ова е една приказна со можен наслов од прадедо до внук, а и разговор со златарот Георгиj Јосифов кој зборува за зачувувањето на вековниот семеен бизнис, но и за новиот ветер и прилагодувањето кон промените.

Како сјајот на златото низ генерациите еволуирал, но и што значи балансирањето на традицијата со иновациите, на семејната традиција на занаетот и иднината на бизнисот.

- Advertisement -

Новинар- Љубица Ангелкова

Фотограф – Дино Нечевски

Дали можеш да ни кажеш малку за долгата историја на твоето семејство во бизнисот со накит и како сето тоа започна со твојот прадедо?

- Advertisement -

Апсолутно. Сè започна со мојот прадедо Борис Маслинко, кој го започна бизнисот со накит на нашето семејство уште во 1934-тата. Тој беше вешт занаетчија и имаше страст да создава убави, квалитетни парчиња накит. Тој отвори мала златара во нашиот роден град Битола, а неговата посветеност на занаетот брзо му донесе лојална база на клиенти. Со текот на годините, бизнисот растеше, а нашето семејство стана познато по нашиот накит.

Неверојатно е да се види како вашето семејство ја продолжи традицијата низ генерациите. Можете ли да ни кажете како вашиот прадедо, вашите дедо и баба, вашите родители исто така придонеле за растот и успехот на семејниот бизнис?

- Advertisement -

Моите баба и дедо, го презедоа бизнисот од таткото на мојата баба во 80-тите. Тие го развија дуќанот и воведоа нови техники за изработка на накит, под името Филигран. Тоа име долго беше синоним за новата фаза од златарата на Борис Маслинко, иако многумина во непосредни разговори ќе го споменеа името на стариот кујунџија. Моите баба и дедо, што е најважно го задржа високиот квалитет и изработка по кои беше познато нашето семејство. Потоа татко ми ги презеде уздите на крајот од минатиот век и продолжи да го развива бизнисот, прифаќајќи ги новите трендови на технологија и дизајн. Тој, исто така, се фокусираше на градење односи со клиентите, осигурувајќи дека тие секогаш добиваат персонализирана услуга и внимание. Она што јас го наследив, како четврта генерација е името, старото добро познато место и мисијата секогаш да нудиме квалитет кој ќе не разликува од другите.

Но, сакав да направам нешто повеќе од наследство на занает и дуќан, сакав да ја спојам бесценетата историја со иднината.

Златарата на вашето семејство неодамна претрпе промена на изгледот, но сепак ја задржува суштината на својата богата историја и традиција. Можете ли да ни кажете повеќе за промените што се направени и како успеавте да го балансирате старото со новото?

Сакавме да ѝ дадеме на нашата златара модерен изглед, а сепак да го зачуваме шармот и карактерот што ги поврзуваат нашите клиенти со името Маслинко. Затоа, внимателно ја реновиравме златарата, задржувајќи ги оригиналните карактеристики како што се ѕидовите, старите витрини во дел од објектот и старите фотографии на нашите предци на работа. Во исто време, инвестиравме во ново осветлување и применивме нова технологија за да го прикажеме нашиот накит на најдобар можен начин не само тука, туку и глобално. Овој спој на старо и ново ја одразува нашата посветеност да го почитуваме наследството на нашето семејство, истовремено прифаќајќи ја иднината.

Како златар од четврта генерација, што мислите што го издвојува бизнисот на вашето семејство од другите?

Верувам дека тоа е нашата непоколеблива посветеност на квалитетот, изработката и услугата за клиентите. Горди сме на долгогодишната репутација на нашето семејство и работиме напорно за да ги одржуваме вредностите и традициите кои ни се пренесени. Секое парче накит што го создаваме е внимателно изработено со внимание на деталите и се стремиме да ги надминеме очекувањата на нашите клиенти во секоја интеракција. Исто така и носиме накит од други производители кој е многу внимателно избиран. Уникати кои вредат да бидат донесени на нашиот пазар.

Твоето семејство се занимава со накит речиси еден век. Секој занает, како и индустријата еволуира со текот на годините, како вашето семејство се прилагоди на овие промени?

Индустријата за накит претрпе значителни промени откако мојот прадедо како златар-занаетчија го започна нашиот бизнис. Како прво, видовме промена во преференциите на потрошувачите, при што луѓето сега ставаат поголем акцент на уникатните и персонализирани дизајни. Во годините кога мојот прадедо создавал накит, популарни биле некои модели кои сакале да ги имаат сите. Денес е поинаку. Дополнително, напредокот во технологијата го трансформираше начинот на кој создаваме и продаваме накит. Нашето семејство отсекогаш ги прифаќало промените, прилагодувајќи се на новите трендови во дизајнот, инкорпорирајќи најсовремена технологија и усвојувајќи етички и одржливи практики за да остане релевантен и конкурентен.

Со подемот на е-трговијата, како бизнисот со накит на вашето семејство се приближи до онлајн пазарот и со какви предизвици се соочивте при тоа?

Рано ја препознав важноста да се има онлајн присуство и ја поставивме нашата веб-страница за да ги прикажеме нашите колекции на накит и да ја споделиме приказната за нашето семејство. Ги прифативме секако и социјалните медиуми за да се поврземе со нашите клиенти и да допреме до поширока публика. Предизвикот беше да го задржиме нашиот персонализиран пристап кон услугите на клиентите во дигиталниот простор, но ние го поставивме како приоритет да се осигураме дека нашите онлајн клиенти добиваат исто ниво на внимание и грижа како и оние кои ја посетуваат нашата златара направена со тули од пред еден век.

Конечно, можете ли да споделите интересно или незаборавно искуство што сте го имале додека работеле во бизнисот со накит на вашето семејство?

Едно од најнезаборавните искуства што сум ги имал беше создавањето на свршенички прстен за пар кој имаше посебна врска со нашето семејство. Нивните баби и дедовци ги купија бурмите од нашата продавница пред неколку децении, а парот сакаше да ја почитува таа традиција. Беше неверојатно да се биде дел од нивната љубовна приказна и да се знае дека наследството на нашето семејство одигра улога во нивното зближување. Ваквите моменти ме потсетуваат на значајното влијание што нашата работа може да го има врз животите на луѓето.

Што носи иднината за бизнисот со накит на вашето семејство?

Планираме да продолжиме да се градиме врз цврстата основа што ни ја поставија нашите предци. Ќе продолжиме да истражуваме нови техники, дизајни и технологии, но никогаш нема да правиме компромиси за квалитетот и изработката што го дефинираат наследството на нашето семејство. Се надеваме дека ќе ги инспирираме идните генерации да ја продолжат традицијата и да ја споделиме нашата страст за создавање прекрасни, значајни парчиња накит.

Сподели!
- Advertisement -