Топлото време ги натера винарите од Бордо да го берат грозјето ноќе

- Advertisement -

Температури околу 20 Целзиусови степени се бележат во регионот при топлотни бранови во 5 часот наутро.

„Бераме ноќе поради квалитетот на грозјето, неговата свежина и вкус“, вели еден од работниците во лозјето, Лоик Малхербе. Рефлектори им помагаат.

- Advertisement -

„Не е лошо, но имаме поинаков ритам… Ноќната берба е подобра за опремата, но и за луѓето“, резимира AFP Malherbe. Агенцијата наведува дека ноќното берење е веќе редовна практика во многу земји со жешки лета, а оваа практика најверојатно дополнително ќе се прошири со климатските промени.

Според Кис Ван Леувен, професор на тамошниот Универзитет за наука и земјоделство, бербата во текот на ноќта исто така може да заштеди пари на винарите, бидејќи тие не мора да го ладат грозјето пред да го транспортираат на преса.

- Advertisement -

„Ако бербата се одвива ноќе, температурата на грозјето е пониска, особено во споредба со многу топлите денови што ги имавме овoj период“, рече тој.

Seebiz.eu

Сподели!
- Advertisement -