Температури околу 20 Целзиусови степени се бележат во регионот при топлотни бранови во 5 часот наутро.
„Бераме ноќе поради квалитетот на грозјето, неговата свежина и вкус“, вели еден од работниците во лозјето, Лоик Малхербе. Рефлектори им помагаат.
„Не е лошо, но имаме поинаков ритам… Ноќната берба е подобра за опремата, но и за луѓето“, резимира AFP Malherbe. Агенцијата наведува дека ноќното берење е веќе редовна практика во многу земји со жешки лета, а оваа практика најверојатно дополнително ќе се прошири со климатските промени.
Според Кис Ван Леувен, професор на тамошниот Универзитет за наука и земјоделство, бербата во текот на ноќта исто така може да заштеди пари на винарите, бидејќи тие не мора да го ладат грозјето пред да го транспортираат на преса.
„Ако бербата се одвива ноќе, температурата на грозјето е пониска, особено во споредба со многу топлите денови што ги имавме овoj период“, рече тој.