Беспилотни автомобили на патиштата во Велика Британија од 2026 година

- Advertisement -

Беспилотните автомобили би можеле да се најдат на патиштата во Велика Британија веќе во 2026 година, по воведувањето на новиот Закон за автоматизирани возила, кој ги утврдува правилата за оваа технологија. Овој закон се фокусира на безбедноста на патиштата и подобрување на технологијата за да се намали ризикот од човечка грешка, што е причина за 88% од сообраќајните несреќи според владата на Обединетото Кралство.

Усвојувањето на Законот за автоматизирани возила, кој доби согласност од кралот Чарлс во понеделникот, значи дека автономните автомобили би можеле да возат на патиштата во Велика Британија за помалку од две години. Сепак, предупредуваат дека тоа може да се случи само ако возилата „постигнат ниво на безбедност барем исто толку високо како внимателните и компетентни луѓе возачи“.

- Advertisement -

На автономните возила, се разбира, сè уште ќе им треба човечко суштество за да дава информации одвреме-навреме, но новиот закон вели дека возачите нема да бидат одговорни за тоа како автомобилот постапува кога работи под автономни поставки. Наместо тоа, одговорноста може да се стави во рацете на осигурителите, девелоперите на софтвер и производителите на автомобили.

Од британската влада велат дека усвојувањето на законот е пресвртница во индустријата за автономни возила, која има потенцијал засекогаш да го промени начинот на кој патуваме.

- Advertisement -

„Иако ова не ја одзема способноста на луѓето да избираат сами да возат, нашата значајна легислатива значи дека автономните возила ќе можат да се пуштат на британските патишта во 2026 година, како вистински поттик и за безбедноста и за нашата економија“ велат оттаму.

(drive.com.au)

- Advertisement -

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -