ЕК формира Канцеларија за вештачка интелигенција

- Advertisement -


Европската комисија (ЕК) објави дека формира Канцеларија за вештачка интелигенција со цел да го зајакне лидерството на ЕУ за безбедно и доверливо користење на оваа нова технологија.

„Канцеларијата за вештачка интелигенција има за цел да го овозможи идниот развој, примената и употребата на вештачката интелигенција на начин што ги поттикнува социјалните и економските придобивки и иновациите, а во исто време ги ублажува ризиците“, се вели во соопштението објавено на веб-страницата на ЕК.

- Advertisement -

Канцеларијата ќе има клучна улога во имплементацијата на Законот за вештачка интелигенција, особено во однос на моделите за вештачка интелигенција за општа намена, но исто така ќе работи на „поттикнување на истражувањето и иновациите во вештачката интелигенција и позиционирање на ЕУ како лидер во меѓународните дискусии“.

Потпретседателката на FIT Europe, конзорциум од осум партнери од четири европски земји за адаптација на дигиталната ера, Маргарет Вестагер, рече дека Канцеларијата ќе помогне да се обезбеди кохерентна имплементација на Законот за вештачка интелигенција.

- Advertisement -

„Заедно со програмерите и научната заедница, канцеларијата ќе ја проценува и ќе ја тестира вештачката интелигенција за општа намена за да се осигура дека вештачката интелигенција ни служи нам како луѓе и ги поддржува нашите европски вредности“, вели таа.

Еврокомесарот Тиери Бретон изјави дека со новата Канцеларија за вештачка интелигенција и нејзините 140 талентирани вработени Комисијата ќе ја има потребната експертиза за да го поттикне спроведувањето на Законот за вештачка интелигенција.

- Advertisement -

„Канцеларијата ќе ја зајакне Европа како глобален креатор на стандарди во вештачката интелигенција. Канцеларијата ќе поттикне европски екосистем за вештачка интелигенција кој е иновативен, конкурентен и ги почитува правилата и вредностите на ЕУ“, вели тој.

Организациските промени ќе стапат на сила од 16 јуни. Првиот состанок на Одборот за вештачка интелигенција треба да се одржи до крајот на јуни.

Во април 2021 година ЕК го предложи Законот за вештачка интелигенција на ЕУ и нов координиран план со земјите-членки, за да се гарантира безбедноста и основните права на луѓето и бизнисите, а истовремено да се поттикнат инвестициските иновации низ земјите на ЕУ.

На 14 јуни 2023 година Европскиот парламент ја изгласа својата преговарачка позиција за Законот за вештачка интелигенција (АИ), а во декември привремено го усогласи и оттогаш се смета за прв сеопфатен закон за вештачка интелигенција во светот.

Законот за вештачка интелигенција треба да стапи на сила до крајот на јули 2024 година.

(Bizlife)

(фото: Pixexid)

Сподели!
- Advertisement -