Instagram воведува опција која ќе ве нервира

- Advertisement -

Instagram воведува функција која ќе ве изнервира и нема да може да ја избегнете. Имено, Instagram тестира „пауза за реклами“, што ве принудува да паузирате и да гледате реклама некое време пред да продолжите да се движите низ вашата листа со новости.

Откако самите корисници на социјалната мрежа забележаа дека во апликацијата Instagram почнаа да се појавуваат реклами што не може да се прескокнат, платформата и официјално потврди дека тестира функција наречена „пауза за реклами“.

- Advertisement -

Новиот тип на рекламирање прикажува тајмер над рекламата, кој додека не истече, ги спречува корисниците да продолжат да лизгаат. Со други зборови, Instagram тестира сличен модел што корисниците го гледаат на платформата YouTube со години.

Кога корисниците ќе ја допрат иконата за повеќе информации за функцијата, Instagram прикажува порака која вели: „Паузите за реклами се нов начин за гледање реклами на Instagram. Понекогаш можеби ќе треба да погледнете реклама пред да продолжите да лизгате“.

- Advertisement -

„Ние секогаш тестираме формати кои ќе им дадат вредност на огласувачите“, изјави портпаролот на компанијата. Додека сè уште тестираме и учиме, ќе ја информираме јавноста доколку резултатите од тестот доведат до официјални промени на производот, велат од компанијата.

Инстаграм веќе прикажува спонзорирани објави и реклами меѓу содржините низ кои се движите, без разлика дали тоа е вашата домашна храна или Reels.

- Advertisement -

Останува непознато колку луѓе може да ги видат рекламите што не се прескокнуваат, како и кога ќе заврши тестирањето. Меѓутоа, доколку новата функција стане постојан дел од официјалната апликација, нема сомнеж дека тоа ќе биде навистина непопуларен потег.

Многу корисници гласно се жалеа на овие промени преку различни социјални мрежи и форуми. Додека некои велат дека ќе ја затворат апликацијата секогаш кога ќе видат реклами за „рекламна пауза“, други се закануваат дека ќе го намалат времето поминато на Инстаграм или целосно ќе престанат да ја користат платформата.

(Bizlife)

(фото: Negative Space)

Сподели!
- Advertisement -