ВИДЕО: Кујнски апарат создава вода за пиење од воздухот

- Advertisement -

Научниците веќе долго време експериментираат со системи кои ја извлекуваат водата од влагата во воздухот, а некои производи кои го овозможуваат тоа веќе се користат во области каде има големи суши или каде што водата за пиење не е достапна или е загадена.

Американскиот стартап DrinkingMaker на порталот Indiegogo успешно го финансираше истоимениот уред кој системот за извлекување на водата од воздухот и нејзино прочистување го носи во нашите кујни.

- Advertisement -

Дозерот за атмосферска вода е со големина на машина за еспресо. Работи така што ја поминува влагата што ја отстранува од воздухот низ шестстепен систем за филтрирање кој користи слоеви од памук, активен јаглен и други влакна за отстранување на загадувачите. Водата потоа се изложува на УВ светлина за да ги убие сите преостанати микроби, што резултира со, како што тврдат производителите, стапка на прочистување од 99,9%.

Производителот вели дека ова е уред 3-во-1, бидејќи истовремено ја апсорбира влажноста, произведува вода за пиење и го чисти воздухот.

- Advertisement -

Бидејќи водата што ја пиеме содржи различни минерали, DrinkingMaker ќе продава касети со адитиви кои ќе ја збогатат и ќе ја подобрат водата што ја извлекува од воздухот, како што можете да видите од видеото во прилог.

И конечно, треба да се каже дека уредот има и функција на брзо ладење, па по само две минути ќе имате ледена вода.

- Advertisement -

Уредот ќе биде достапен во две големини. Основното издание ќе може да обезбеди до 14 литри чиста вода дневно и ќе чини 329 американски долари, додека про моделот може да заработи до 19 литри дневно и ќе ве чини 389 долари.

(Vidi.hr)

(фото: DrinkingMaker)

Сподели!
- Advertisement -