Мексико Сити се приближува до денот нула, кога може да остане без вода

- Advertisement -

За неколку недели Мексико Сити може да стигне до Денот нула, односно денот кога градот останува без вода што ја снабдува водоводниот систем Куцамала. Резервоарите за вода во градот неодамна го достигнаа историскиот минимум, а во услови на тековни услови на суша и топлотна купола, градот би можел да се соочи со Денот нула до 26 јуни.

Водоводниот систем Куцамала обезбедува околу 25% од водата во Мексико Сити, додека околу 60% доаѓа од подземните водоносни слоеви, кои се претерано експлоатирани и датираат од 16 век.

- Advertisement -

Кога Шпанците пристигнаа на континентот, ги исушија езерата на кои е изграден градот и така, сите непропустливи површини што се изградени врз нив навистина не дозволуваат дождовницата што паѓа да ги надополни водоносните слоеви, велат експерти.

Од март 2024 година водоводниот систем Куцамала достигна историски минимум од околу 38% отсто од капацитетот. Почнувајќи од октомври 2023 година, Мексико Сити почна да ја контролира количината вода што ја снабдува системот Куцамала и да ја намали стапката на проток. Градот, исто така, ги повика граѓаните драстично да го намалат користењето на водата.

- Advertisement -

Сепак, иако зачувувањето на водата од страна на јавноста помогна во слични кризи, вклучително и онаа која стана позната во Кејптаун, Јужна Африка во 2018 година, Мексико Сити се соочува и со големи загуби на вода од својата инфраструктура. Како што објави Fast Company, околу 40% од водата во градот се губи преку протекување, а дополнителна вода се губи поради кражба, бидејќи организираните криминални групи крадат јавна вода за земјоделска употреба или за да ја препродаваат назад на јавноста по повисоки стапки.

Без дожд, Денот нула се очекува да дојде до 26 јуни, објави Mexico Business News. Но, дури и со дожд, Mexico Business News објави дека студијата од 2022 година на Националната комисија за води (CONAGUA) покажала дека само околу 42,5% од подземните води во земјата се погодни за човечка исхрана. Понатаму, експертите стравуваат дека врнежите ќе донесат лажни надежи, кога на инфраструктурата сè уште и треба внимание за да се спречи недостигот во иднина.

- Advertisement -

Официјалните лица истакнуваат дека климатскиот настан Ел Нињо, топлотните бранови и намалените врнежи придонеле за сегашниот недостиг на вода, иако некои политичари тврдат дека нема да има Ден нула. Се очекува сезоната на дождови да започне во текот на овој месец, но многу граѓани веќе пријавиле недостиг на вода, а некои населби со години се соочуваат со недостиг на вода, објави CNN.

(EcoWatch)

(фото: Pxhere)

Сподели!
- Advertisement -