Во Вајоминг вештачка интелигенција се кандидира за градоначалник

- Advertisement -

Вештачката интелигенција има навистина големи можности кои повеќето луѓе допрва треба да ги откријат. И додека пишувањето е-пошта и кратки текстови е веќе добро воспоставена практика, а некои го користеа ChatGPT за пишување говори и креирање презентации, сепак тоа е само алатка која треба човек да ја користи.

Но, што ако таков чет-бот со вештачка интелигенција реши да се вклучи во политиката? Токму тоа се случува во САД во моментов. Четбот со вештачка интелигенција наречен VIC – Virtually Integrated Citizen се обидува да добие место на гласачкото ливче за изборите за градоначалник на Шејен, главниот град на државата Вајоминг.

- Advertisement -

Според американските медиуми, VIC е заснован на моделот GPT-4 на OpenAI и бил обучен на илјадници градски документи. Креатор е библиотекар од Шејен, Виктор Милер. Милер, ако победи VIC, ќе служи како човечки фактор во градското управување на VIC, но вештачката интелигенција ќе биде одговорна за донесување одлуки.

Иако звучи добро, се чини дека нема да биде лесно да се постигне. Имено, четботот, иако се уште не е официјален кандидат, веќе има политички непријатели. Почнувајќи од државниот секретар на Вајоминг, Чак Греј, кој се обидува да ја оспори законитоста на политичката кандидатура на четбот со вештачка интелигенција.

- Advertisement -

Поради оваа причина е покрената истрага која треба да утврди дали четботот ги исполнува сите потребни услови за кандидатура. Резултатите од истрагата треба да бидат познати на почетокот на јули, кога треба да бидат објавени официјалните кандидати.
Друг проблем е што OpenAI навистина не дозволува користење на неговите големи јазични модели (на кои е изграден VIC) за политички кампањи. Ова би значело дека Милер или ќе мора да се откаже од својата кандидатура или да го „пресели“ VIC на некој друг главен јазичен модел, на пример Metina Llama 3.

И додека некои мислат дека градоначалникот со вештачка интелигенција би бил многу подобар избор од понудените актуелни политички кандидати, други сепак предупредуваат дека вештачката интелигенција е далеку од совршена и прави грешки исто како и „вистинските луѓе“.

- Advertisement -

Дали на VIC ќе му биде дозволено да гласа на крајот или не, ќе се знае за неколку недели, а дотогаш Милер води кампања како и секој друг кандидат.

(Wired)

Сподели!
- Advertisement -