ВИДЕО: Кожа направена од ананас е поцврста од вистинската

- Advertisement -

Научници од Универзитетот Махидол во Тајланд развија алтернатива на растителна кожа користејќи влакна од листови од ананас (PALF) и природна гума (NR). Овој еколошки материјал ветува дека ќе ја револуционизира кожарската индустрија со својата импресивна сила и издржливост.

Процесот започнува со екстракција на влакна од отпадни листови од ананас со помош на механички метод. Извлечените влакна потоа се поделени во две категории: нетретирани (UPALF) и третирани со натриум хидроксид (TPALF) за да се подобрат својствата на кожата. Овие влакна се формираат во неткаени листови користејќи процес на правење хартија и потоа се обложуваат со мешавина од природна гума латекс во различни сооднос NR/PALF.

- Advertisement -

Добиените материјали слични на кожа биле ригорозно тестирани за својствата на истегнување, цврстина и кинење, а нивните внатрешни структури биле испитани со помош на електронски микроскоп за скенирање.

Студијата покажала дека кожената алтернатива PALF/NR 50/50 е најдобра, особено варијантата подготвена од TPALF, која била помека и имала повеќе растегнување, како што можете да видите од видеото во прилог.

- Advertisement -

Оваа иновативна замена за кожа е биолошка, не содржи пластика и има помала количина јаглерод, што ја прави атрактивна опција за индустриите кои бараат одржливи материјали. Со својата комбинација на сила, флексибилност и еколошка пријатност, кожата базирана на PALF и NR може да го отвори патот за позелена иднина во модниот сектор.

Професорот Кенг Лим Го од Универзитетот Њукасл во Сингапур верува дека оваа кожа може да биде прифатена од компаниите за облека и мебел бидејќи нуди позелена алтернатива на традиционалната кожа без дополнителни трошоци.

- Advertisement -

(Vidi.hr)

(фото: Piqsels)

Сподели!
- Advertisement -