Британци ќе можат да гласаат за вештачка интелигенција на наредните избори

- Advertisement -

Електоратот на еден англиски град на изборите следниот месец ќе може да гласа за кандидат генериран од вештачка интелигенција (АИ), можеби прв од ваков вид во светот.

Претприемачот Стив Ендакот е еден од стотиците кандидати за британскиот парламент на изборите на 4 јули, но лицето на неговата кампања не е фотографија на 59-годишникот, туку аватар генериран од вештачка интелигенција.

- Advertisement -

„Формираме партија. По овие избори ќе регрутираме нови кандидати за вештачка интелигенција низ целата земја и ова го гледаме како почеток, камен-темелник за нешто големо и демократско“, изјави тој за Reuters.

Ендакот, чија компанија Neural Voice е одговорна за неговото алтер его со вештачка интелигенција, рече дека неговата фрустрација од стандардната политика го поттикнала да се кандидира како независен кандидат во Брајтон, јужна Англија.

- Advertisement -

AI Steve, како што ќе пишува на гласачките ливчиња, во реално време разговара со локалното население во неговата изборна единица за правата на ЛГБТК, домувањето и прашањата за заедницата и имиграцијата. Потоа предлага идеи за можни политики и бара нивни предлози.

Британската изборна комисија на прашањето за вештачката интелигенција Steve рече дека ако победи, Ендакот ќе биде пратеник, а не некоја негова верзија со вештачка интелигенција.

- Advertisement -

Сепак, се чини дека мнозинството не е склоно да гласа за кандидатот за вештачка интелигенција.

(Zimo)

(фото: Wikimedia)

Сподели!
- Advertisement -