Половина Европа се чувствува осамено, а младите се на работ на исцрпеност

- Advertisement -

Здравствениот извештај на Stada за 2024 година, во кој учествувале 46.000 испитаници од 23 земји, вклучително и Србија, претставува најсеопфатно онлајн меѓународно истражување од ваков вид во фармацевтската индустрија.

10-годишнината од посветената работа на овој значаен здравствен проект корпорацијата Stada ја одбележа во присуство на новинари од бројни земји на конференција во Рим.

- Advertisement -

Мултинационалната корпорација Stada веќе 10 години организира истражување на јавното мислење на европското население во однос на здравствените навики и ставовите кон здравјето. Првично замислен како национално истражување во Германија со цел да се добие подобар увид во нивото на здравствена свест на населението, здравствениот извештај на Stada брзо прерасна во меѓународна онлајн анкета, вклучувајќи сè поголем број земји секоја година, откривајќи возбудлива различност во мислењата, здравствени навики, просветлување на здравственото ниво, но во исто време и бројни сличности меѓу земјите учеснички.

Така, од 2014 година до денес 188.000 Европејци на возраст меѓу 18 и 99 години дале одговор пред се на прашањето „Како си“. Не избегнувајќи ги незгодните прашања и во потрага по проблемите во здравството кои се важни за надминување, Stada ја исполнува својата цел и даденото ветување „Се грижиме за здравјето на луѓето како доверлив партнер“!

- Advertisement -

Од 2021 година досега истражувањето на Stada бележи континуиран пад на задоволството од системите за јавно здравје низ цела Европа и тој тренд, за жал, продолжува. Непосредно пред избувнувањето на пандемијата, во 2020 година целокупното задоволство на Европејците беше 74%. Во 2022 година веќе паѓа на 64%, во 2023 година падна на 61%, а денес само 56% од Европејците се задоволни од здравствениот систем во својата земја, што е најнизок процент досега.

Задоволството најмногу падна во Велика Британија, губејќи 11% и во Германија со пад од 8%, а главни причини за незадоволство се: отежнат пристап до лекар специјалист, немање термини за термини или неопходни медицински интервенции (Британија 69%, и Германија 68%).

- Advertisement -

72% од Унгарците, 66% од Полјаците и 65% од српските граѓани исто така се многу незадоволни од целокупната состојба во здравството. Спротивно на тоа, Белгијците со 85%, Швајцарците со 81% и Холанѓаните со 77% се многу задоволни од нивните здравствени системи.

Здравствениот извештај на Stada открива дека повеќе од половина од Европејците се чувствуваат осамено. И покрај фактот што живееме во свет на интернет, 24-часовни вести, социјални мрежи, технологија која ни овозможува неограничен контакт и ни дава чувство дека сме поврзани повеќе од кога било, во исто време социјалната изолација и чувството на осаменост е се поголем проблем во светот. И додека би се очекувало дека од осаменоста најмногу страдаат постарите, во Европа најмногу се жалат младите на возраст од 18 до 35 години, дури 63%.

Здравственото истражување на Stada открива дека најосамени се жителите на Полска со 61%, на Финска со 60%, на Шведска со 59% и на Словачка со 58%. Во Србија најголем број се оние кои повремено се чувствуваат осамено со 35%, а само 4% од нив велат дека секогаш се чувствуваат осамено.

Жителите на Данска (73%), Србија (72%) и на Ирска (71%) најчесто пријавуваат чувство на „прегорување“. Младите повторно се во неволја, па најголем процент на исцрпеност пријавуваат оние на возраст од 18 до 35 години.

(Bizlife)

(фото: Needpix)

Сподели!
- Advertisement -