Toyota претстави автомобил направен со 3D принтер

- Advertisement -

Toyota разви концепт на SUV со високи перформанси користејќи компоненти направени со 3D печатач. Покрај материјалот добиен со помош на 3D печатач, за концептот била искористена и Tafnex, полипропиленска смола засилена со јаглеродни влакна. Концептот со високи перформанси е базиран на моделот Fortuner на Toyota, а го развива Toyota Customizing & Development (TCD) од Азија.

Tafnex бил искористен за украсување на делови од предниот браник и отворите на хаубата, додека 3D печатените компоненти биле користени за рамките на отворот. Тоа е еднонасочна лента направена од композит од јаглеродни влакна и полипропилен (PP) користејќи технологии од Mitsui Chemicals. Ова е лесен и цврст материјал кој може да се обликува и може да се користи за различни намени, вклучително и производство на автомобили, дронови и слично. Исто така, погоден е за зајакнување на делови формирани во цевки и ламинирани листови

- Advertisement -

Јапонските компании Mitsui Chemicals и ARRK Corporation развија иновативни производи, а новите материјали му овозможија на TCD дополнително да ја намали тежината на концептот наречен Hyper-F Concept.

Toyota Hyper-F е концепт со високи перформанси, развиен за да понуди одлично управување и аеродинамика, што е експертиза на одделот за моторспорт на TCD Asia. Во соработка со Одделот за приспособување и развој на Toyota, TCD произведува делови за различни модели на Toyota кои ги опслужуваат клиентите главно на пазарите во Источна Азија.

- Advertisement -

TCD Asia ги ангажираше Mitsui Chemicals и нејзините партнери да истражуваат напредни материјали за концептниот проект. Во 2020 година Mitsui Chemicals формираше деловно партнерство со Dreams Design Corporation, а во 2023 година ја прошири својата инвестиција за да го вклучи ExtraBold Inc, која произведува 3D печатачи. Оваа соработка резултираше со иновативни 3D печатени концептни компоненти, кои беа создадени со комбинирање на технологијата за автомобилски делови на Dream Design, брзиот EXF-12 3D печатач на ExtraBold, обемните можности за 3D печатење и постобработка на ARRK и композитите на Mitsui Chemicals.

EXF-12 3D печатачот користи пластични пелети за да формира структури и брзо да произведува големи делови. Техниката на Mitsui без калапи го намалува времето за развој и почетните инвестициски трошоци, што е особено корисно за производство со висока мешавина и низок волумен. Технологијата промовира кружна економија овозможувајќи рециклирање на 3D печатачи, што го истакнува потенцијалот за одржливо производство.

- Advertisement -

(Klix.ba)

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -