Фармерите во Данска отсега ќе треба да плаќаат данок за гасовите на своите крави

- Advertisement -


Од 2030 година Данска ќе ги оданочува сточарите за стакленичките гасови што ги испуштаат нивните крави, овци и свињи. Таа е првата земја што го прави тоа бидејќи го таргетира главниот извор на емисијата на метан, еден од најсилните гасови што придонесуваат за глобалното затоплување.

Целта е да се намалат емисиите на стакленички гасови во Данска за 70% во споредба со нивоата од 1990 година до 2030 година, изјави даночниот министер Јепе Брус.

- Advertisement -

Од 2030 година данските сточари ќе се оданочуваат со 300 круни (43 долари) по тон еквивалент на јаглерод диоксид. Данокот ќе се зголеми на 750 круни (108 долари) до 2035 година. Сепак, поради одбитокот на данокот на доход од 60%, вистинската цена по тон ќе започне од 120 круни (17,3 долари) и ќе се зголеми на 300 круни до 2035 година.

Иако јаглерод диоксидот обично добива поголемо внимание за неговата улога во климатските промени, метанот заробува околу 87 пати повеќе топлина во период од 20 години, според американската Национална океанска и атмосферска администрација.

- Advertisement -

Нивото на метан испуштено од секакви извори, вклучително и депонии, системи за нафта и природен гас и добиток, драстично се зголеми од 2020 година.

„Ќе направиме голем чекор поблиску да станеме климатски неутрални во 2045 година“, вели Брус и додава дека Данска „ќе биде првата земја во светот што ќе воведе вистински данок на CO2 за земјоделството“ и се надева дека и другите земји ќе го следат примерот.

- Advertisement -

Нов Зеланд донесе сличен закон што треба да стапи на сила во 2025 година. Сепак, законот беше отстранет од статутот по жестоките критики од земјоделците и промената на владата на изборите во 2023 година.

Речиси целиот метан што доаѓа од одгледувањето добиток, околу 90%, доаѓа од начинот на преработка на храната од страна на животните преку ферментација, а гасот се ослободува при подригнување. Кравите го сочинуваат најголемиот дел од овој процес. Останатите 10% од метанот доаѓаат од басените за ѓубриво.

Во Данска, доцна во понеделникот беше постигнат договор меѓу владата на десниот центар и претставниците на земјоделците, индустријата и синдикатите, меѓу другите, и беше претставен во вторникот.

Данското здружение за зачувување на природата, најголемата организација за заштита и животна средина во земјата, го опиша даночниот договор како историски компромис.

„Успеавме да постигнеме компромис за данокот на CO2, кој ги поставува основите за реструктурирана прехранбена индустрија“, велат од друштвото.

Според данската статистика, во оваа скандинавска земја на 30 јуни 2022 година имало 1.484.377 крави, што е благо намалување во однос на претходната година.

(Bizlife)

(фото: stocksnap.io)

Сподели!
- Advertisement -