Повеќе од 85 отсто од становите и куќите во Србија не се енергетски ефикасни

- Advertisement -

Не беше лесно да се откаже од стариот начин на градење, но со текот на времето екологијата почна да зазема важно место во животот на српските жители. Особено кај помладата популација, која сè повеќе има тенденција да го дели времето и просторот за живеење со „зелени“ стандарди.

Зелената градба станува сè попопуларна во Србија, особено во големите градови како Белград, Нови Сад, Ниш и Крагуевац, но и во туристичките центри како Златибор, Врњачка бања, Дивчибар“, вели Александра Михајловиќ од порталот 4зида.

- Advertisement -

Таа додава дека расте свеста за важноста на енергетската ефикасност и еколошката одржливост и затоа постои одредена побарувачка за зелени згради, особено кај младите. Оваа популација е поподготвена да инвестира во одржлив начин на живот.

Сепак, практиката во Србија е сè уште во рана фаза во споредба со некои развиени земји“, вели Михајловиќ.

- Advertisement -

Од Здружението на српските банки велат дека многу прашања за одржливост се сложени, но дека има јасни агенди и активности што треба да се преземат. Регионот веќе бележи значителен напредок во овие области, како што се производството на обновливи извори на енергија, електрификацијата на транспортот и енергетската ефикасност во секторот на недвижности.

„Регулаторите имаат јасни очекувања од банките дека тие ќе бидат иницијатори на транзицијата кон економија со ниска потрошувачка на јаглерод. Поради оваа причина, тие поставуваат високи очекувања и за управување со ризик и за деловни стратегии“, посочува УБС.

Најмногу зелени згради во моментов има во Белград, Нови Сад, Ниш и Крагуевац. Поточно, додава Михајловиќ, во Белград се работи за нови градежни зафати во Земун, Сурчин, Вождовац, Дедиње, Чукарица, но и Панчево.

- Advertisement -

„Во Нови Сад вакви нови градежни зафати кои имаат енергетски пасош има во Телеп и Петроварадин, во Ниш на Пантелеј и Палилула, а во Крагуевац се издвојуваат населбите Бубањ и Ердогалија, каде што е изградено првото владение, каде што становите се сертифицирани за високи еколошки стандарди“, вели Михајловиќ.

(Bizlife.r)
Фото – Wikimedia

Сподели!
- Advertisement -