Секое трето возило во земјава има зелен картон

- Advertisement -

Во осигурувањето за возење во странство, зелена карта, граѓаните и компаниите вложиле 10,2 милиони евра за шест месеци. Сите цени за задолжителното автомобилско осигурување и за зелена карта ги регулира државата. АСО, Министерството за финансии и осигурителната индустрија работат на подготовките на процесот за либерализација на цените на автомобилското осигурување што е и еден од условите во пристапните преговори за членство во ЕУ

Граѓаните, компаниите и институциите осигурале близу 351.000 возила, вклучувајќи патнички и товарни возила, автобуси, мотоцикли, трактори, приколки и специјални возила, во првите шест месеци од годинава. Вкупниот број на возила за кои се купени полиси за задолжително осигурување од автомобилска одговорност во 2023 година е зголемен за 6,3 проценти во споредба со истиот период лани, според прелиминарните податоци доставени до Агенцијата за супервизија на осигурување од Националното биро за осигурување.

- Advertisement -

Во првите шест месеци, сите 12 осигурителни компании издале повеќе од 468.000 полиси за осигурување (ЗАО и зелена карта) и наплатиле 2,65 милијарди денари (43,1 милиони евра) за покривање на ризиците. Според податоците од НБО, бизнисот со осигурување од автомобилска одговорност во првата половина од годината забележал раст од 6 проценти во споредба со истиот период лани.

Секое трето осигурано возило има и зелен картон – осигурување кое овозможува возење во странство. Во првите шест месеци сите 12 осигурителни компании издале повеќе од 117.000 зелени карти. Бројот на издадени зелени карти лани е за нијанса, односно за 2 отсто, помал од бројот на издадени зелени карти во истиот период лани. Но од друга страна вложувањата во зелена карта годинава се за 4,5 отсто повисоки од истиот период лани.

- Advertisement -

Зелената карта е вид на осигурување наменето за компензација на трети лица во случај на сообраќајна незгода или несреќа во странство. Она што ја прави зелената карта посебна е дека во одредени земји не постои максимален износ за исплата на штети на човечки животи при сообраќајни несреќи. Во такви ситуации, осигурителната компанија која ја издала зелената карта е должна да исплати компензација без ограничувања.

Фото – Flickr

Сподели!
- Advertisement -