На 2/3 од светското население им недостасуваат четири клучни витамини и минерали

- Advertisement -

Една неодамнешна студија откри значаен глобален здравствен проблем: на две третини од светската популација им недостасуваат четири есенцијални витамини и минерали во нивната исхрана. Научниците од Факултетот за јавно здравје Т.Х. Чан од Универзитетот Харвард, Универзитетот во Калифорнија во Санта Барбара (UCSB) и Фондацијата Глобална алијанса за подобрена исхрана (GAIN) во Швајцарија анализираа податоци за исхраната од 185 земји, покривајќи 99,3% од светската популација.

Овие резултати се алармантни. Повеќето луѓе – дури и повеќе отколку што се мислеше, во сите региони и земји со секакви приходи – не консумираат доволно од основните микронутриенти, вели Тај Бил, научник за храна во GAIN. Се нагласува дека овие нутритивни недостатоци го ограничуваат здравјето на луѓето ширум светот. Поврзана студија беше објавена во списанието The Lancet Global Health.

- Advertisement -

Недостатокот на јод е на врвот на листата, а овој проблем погодува 68% од луѓето во светот. Овој минерал, кој се наоѓа во морската храна и млечните производи, е неопходен за функционирањето на тироидната жлезда, која го регулира здравјето на срцето, развојот на мозокот и телесната тежина.

Витаминот Е е уште еден недостаток речиси исто толку критичен како и јодот, бидејќи 67% од светското население не ги задоволува дневните потреби. Овој витамин, присутен во јаткастите плодови, семките и јајцата, игра клучна улога во имунолошката одбрана и здравјето на клетките.

- Advertisement -

Калциумот, неопходен за коските, забите и правилното функционирање на мускулите и нервите, недостига кај 66% од луѓето во светот. Оваа хранлива материја, која се наоѓа во млечните производи и зелениот зеленчук, е од витално значење за одржување на силата на телото.

Конечно доаѓа железото, од кое дури 65% од луѓето ширум светот не се заситуваат. Железото е неопходно за производство на хемоглобин, кој носи кислород низ телото. Црниот дроб, црвеното месо и гравот се добри извори на овој клучен микронутриент.

- Advertisement -

Иако студијата не ги зема предвид додатоците во исхраната и збогатената храна, сепак дава вреден увид. Предизвикот за јавното здравје со кој се соочуваме е огромен, вели епидемиологот од Харвард, Кристофер Голден, повикувајќи на насочени интервенции за да се решат овие празнини.

(Science Alert)

(фото: Wikimedia)

Сподели!
- Advertisement -