Научници од Политехничкиот универзитет во Валенсија (UPV), Шпанија, развија генетски модифицирана златна марула богата со витамин А, хранлива материја неопходна за функцијата на имунолошкиот систем, видот и развојот.
Нивниот успех може да понуди нов начин за справување со глобалниот недостаток на витамини и подобрување на јавното здравје.
Тимот претходно го зголеми бета-каротенот, соединение кое се претвора во витамин А во нашите тела, кај роднина на растението тутун, Nicotiana benthamiana. Тие сега примениле слични техники за зелената салата (Lactuca sativa). Бета-каротенот, нормално складиран во хлоропластите кои ја поттикнуваат фотосинтезата, морал да се премести за да се избегне мешање во фотосинтезата на растението.
На листовите им се потребни каротеноиди како што е бета-каротен во фотосинтетичките комплекси на хлоропластите за нивно правилно функционирање. Кога хлоропластите произведуваат премногу или премалку бета-каротен, тие престануваат да функционираат и листовите на крајот умираат, вели молекуларниот биолог Мануел Родригез Консепсион од UPV.
Со воведување на бактерискиот ензим crtB тимот ги конвертира хлоропластите во хромопласти,кои складираат повисоки нивоа на бета-каротен. Научниците, исто така, ги подложиле растенијата на третмани со светлина со висок интензитет, создавајќи повеќе пластоглобули, кои служат како единици за складирање.
Стимулирањето на создавањето и развојот на пластоглобули со молекуларни техники и интензивни третмани со светлина не само што ја зголемува акумулацијата на бета-каротен, туку и неговата биорасположивост, објасни молекуларниот биолог Лука Морели од UPV.
Ова откритие може да ја зголеми биорасположивоста на витаминот А, олеснувајќи ја неговата апсорпција за време на варењето. Зголемената пропорција на бета-каротен дури и пожолтува зелената салата, поради што го добила името златна салата.
Претходна студија од 2023 година ја истакна важноста за справување со дефицитот на витамин А ширум светот, особено кај недоволно ухранетите популации. Недостатокот на микронутриенти, познат и како скриен глад, сè уште е голем проблем во многу земји, истакнаа шпанските научници.
Нивната студија е објавена во весникот Plant Journal.
(Science Alert)
(фото: IBMCP)