Една нова европска студија ја нагласува зголемената потреба за построги регулативи и повеќе истражувања за продорните ефекти на пластиката. Имено, новата студија од Автономниот универзитет во Барселона (UAB) го нагласува алармантното ослободување на микро и нанопластика (MNPL) од кесичките со чај. Тоа е откритие што дополнително ја нагласува загриженоста за здравствените импликации од секојдневната изложеност на микропластика.
Користејќи напредни ласерски техники, шпанските научници ги анализирале комерцијално достапните кесички чај, откривајќи дека полипропиленските кеси испуштаат 1,2 милијарди честички на милилитар, со честички со просечен дијаметар од 136,7 нанометри. Кесите од целулоза испуштиле 135 милиони честички на милилитар, со дијаметар од околу 244 нанометри, додека кесите од најлон-6 испуштиле 8,18 милиони честички на милилитар, со просечен дијаметар од 138,4 нанометри.
„Успеавме иновативно да ги карактеризираме овие загадувачи со сет на најсовремени техники, што е многу важна алатка за унапредување на истражувањето за нивните можни влијанија врз здравјето на луѓето“, објасни Алба Гарсија-Родригез, микробиолог од UAB.
Научниците ја испитувале интеракцијата на овие честички со човечките цревни клетки, откривајќи дека некои биле апсорбирани во клетките што произведуваат слуз, па дури стигнале и до клеточните јадра. Ова може да помогне да се проценат потенцијалните здравствени ефекти. Полимерниот состав на MNPL значително влијае на нивните биолошки интеракции, што доведува до различно таргетирање и ефекти врз органите, ткивата и клетките, напишаа авторите на студијата, објавена во списанието Chemosphere.
Акумулацијата на MNPL може да доведе до генотоксичност, канцерогеност и имунолошки реакции. Доказите, исто така, ја поврзуваат проголтаната пластика со состојби како што е воспалителна болест на цревата. Со широката употреба на пластика во пакувањето на храната, експертите бараат стандардизирани регулативи за да се намалат здравствените ризици.
Бидејќи употребата на пластика во пакувањето на храната продолжува да расте, научните истражувања и креирањето политики мора да се справат со предизвиците што ги носи контаминацијата со MNPL за да се обезбеди безбедност на храната и благосостојба на потрошувачите, предупредуваат шпанските научници.
(Science Alert)
(фото: Flickr)