Научници од Државниот универзитет во Охајо го развија e-Taste, електронски јазик способен да реплицира вкусови како торта и супа од риба, но сè уште не може да симулира фактори како мирис кои влијаат на перцепцијата на вкусот. Тимот научници создаде систем кој зема примероци од храната и го репродуцира нејзиниот вкус користејќи хемикалии кои претставуваат пет основни вкусови: натриум хлорид за солено, лимонска киселина за кисело, гликоза за слатко, магнезиум хлорид за горчливо и глутамат за умами.
Овие пет вкусови веќе претставуваат многу широк спектар на храна што ја имаме секој ден, вели Јижен Џиа од споменатиот американски универзитет и главен автор на студијата објавена во списанието Science Advances.
Сензорите детектираат нивоа на хемикалии во храната и ги претвораат во дигитални читања. Овие вредности ја контролираат пумпата која доставува хидрогелови кои содржат арома преку цевка под јазикот на лицето.
Научниците ја процениле точноста на e-Taste барајќи од десет учесници да оценат колку добро ја реплицира киселоста, а 70% се совпаѓаат со вистинските примероци. Вториот тест вклучувал шест учесници, кои разликувале сложени вкусови како лимонада, торта и кафе, со повеќе од 80% точност.
Алан Чалмерс од Универзитетот во Ворвик, кој не бил вклучен во истражувањето, ги истакнува ограничувањата на системот e-Taste.
„Следниот пат кога ќе изедете јагода, затворете ги носот и очите. Јагодата е многу кисела, но се доживува како слатка поради нејзината арома и црвена боја. Значи, ако само испратите кисело преку нивниот уред, никогаш нема да знаете дека, всушност, е направено од јагоди“, објасни Чалмерс.
Електронскиот јазик, како што е овој, може да ја извлече количината на слатко [и] кисело, но не и вкусот што го доживува човечкиот јазик, истакнува тој на крајот.
(New Scientist)
(фото: Get Archive)