Музика што ја засилува слаткоста и интензитетот на чоколадото

- Advertisement -


Научници го потврдија она што љубителите на слатки долго време го претпоставуваа – уживањето во чоколадото може да биде уште поинтензивно ако слушате вистинска музика со него. Експертот за звук од Универзитетот во Бристол, Натали Хиацинт, во соработка со брендот Galaxy Chocolate, ја создаде песната „Sweetest Melody“ – првата композиција дизајнирана да го подобри искуството со слаткоста и свиленкастата текстура на чоколадото.

Песната трае 90 секунди, што е точно времето потребно за чоколадото да се стопи на вашиот јазик. Има темпо од 78 отчукувања во минута (BPM), а нејзиниот аранжман е внимателно осмислен: пијаното создава чувство на мекост и слаткост, жиците обезбедуваат побрз, но топол крај, додека харфата внесува мазност и елеганција во целокупното искуство.

- Advertisement -

Овој необичен експеримент е резултат на повеќе од 60 години научни истражувања за феномен познат како мултисензорна интеграција – процес во кој различните сетила комуницираат едни со други. Истражувањата покажуваат дека мелодиите во голема скала и меките, топли ноти можат да ја направат храната да изгледа послатка, додека острите и побрзи тонови ја нагласуваат горчината.

Galaxy Chocolate тврди дека „Sweetest Melody“ буквално го претвора чоколадото во „симфонија на сетилата“, бидејќи овозможува уживањето во десертот да стане искуство што оди подалеку од само вкус. Оваа иницијатива покажува како уживањето во чоколадото може да биде мултисензорно искуство што ги вклучува сите сетила. Моќта на музиката да го подобри нашето уживање во чоколадото е возбудлива перспектива.

- Advertisement -

Звучи како совршен изговор заедно со нашето омилено чоколадо да се препуштиме на „најслатката мелодија“ што постои.

Слушнете, тестирајте:

- Advertisement -

(Oddity Central)

Сподели!
- Advertisement -