Почетна Тагови стакленички гасови

Таг: стакленички гасови

Најбогатите 1% во светот произведуваат дупло повеќе CO2 отколку најсиромашните 50%

0
Нов извештај откри вчудовидувачки факти за емисијата на јаглерод диоксид во светот. Имено, најбогатите 1% луѓе во светот се одговорни за речиси дупло поголема...

Рекордно намалена емисијата на CO2 поради пандемијата

0
Пандемијата на КОВИД-19 предизвика здравствена, социјална и економска криза ширум светот, но има еден позитивен ефект - рекордно намалување на емисијата на јаглерод диоксид....

Научниците предупредуваат дека швајцарските глечери се топат со загрижувачка брзина

0
Швајцарските глечери продолжуваат да се топат со загрижувачко темпо, па снежната покривка на најголемиот глечер на Алпите никогаш досега не била толкумала, се вели...

Најбогатите луѓе испуштаат повеќе јаглерод диоксид отколку половина од светската популација

0
Најбогатите 1% од популацијата во светот испуштаат повеќе од дупло јаглерод диоксид отколку сиромашната половина од светската популација, покажа истражувањето на британската непрофитна организација...

Google објави дека ја надоместил својата емисија на CO2 од основањето...

0
Компанијата Google објави дека надоместила исто толку јаглерод диоксид колку што емитувала од основањето од 1998 година досега, а целта е до 2030 година...

Нивото на јаглерод диоксид сега е највисоко во последните 15 милиони...

0
Нивото на јаглерод диоксид денес е повисоко отколку во кој било друг момент во последните 15 милиони години, многу порано пред да се развијат...

Глобалното затоплување ќе надмине 1,5 степени Целзиусови во наредните пет години

0
Просечната глобална температура веројатно ќе ја надмине зацртаната цел од ограничувањето до 1,5 степени Целзиусови во однос на прединдустрискиот период во барем една од...

Глобалната емисија на CO2 се намали на најниско ниво во последните...

0
Глобалната емисија на CO2 се намали на најниско ниво во последните 15 години во текот на карантините поради корона вирусот. Тоа е глобален пад...

Една третина од светската популација до 2070 година ќе живее во...

0
Ако не ги преземеме сите мерки за да се бориме против климатските промени во наредните децении најмалку 3 милијарди луѓе ќе бидат приморани на...

Ова беше најтоплиот јануари во 141 години мерење

0
Најтоплиот јануари во последните 141 години беше забележан годинава. Податоците на Националната управа за океан и атмосфера (NOAA) покажуваат дека според климатската евиденција чувана...