Париз прогласен за европска престолнина на иновации за 2017 година

- Advertisement -

Европската комисија му ја додели наградата European Capital of Innovation од 1 милион евра на Париз

Париз беше во трка за Престолнина на иновациите за 2017 година со вкупно 32 други градови. Наградниот фонд од 1 милион евра е издвоен од програмата Хоризонт 2020 за истражување и иновации, стои во соопштението од Европската комисија.

После Париз, пласирани се Тел Авив и Талин, кои добиваат по 100.000 евра. Паричната награда треба да се искористи за зголемување и понатамошно проширување на иновативните напори на градовите.

- Advertisement -

Карлос Модас, комесар за истражување, наука и иновации, ги презентираше резултатите на веб-самитот во Лисабон, каде што изјави: „Градовите не се дефинирани според нивната големина и население, туку според широчината на нивната визија и моќта што им ја даваат на своите граѓани. Некои градови не се плашат да експериментираат, не се плашат да ги инволвираат своите граѓани во развојот и тестирањето нови идеи. Тоа се градовите што ги зајакнуваат своите граѓани. Денес сме тука да ги промовираме овие градови“.

- Advertisement -

Во текот на последната деценија, Париз има изградено повеќе од 100 000 квадратни метри инкубатори и е домаќин на најголемиот светски стартап кампус. Покрај тоа, градот троши 5% од својот буџет за проекти предложени и спроведени од страна на граѓаните. Благодарение на оваа стратегија, граѓаните и иноваторите од приватниот, непрофитниот и академскиот сектор го направија Париз вистински центар на иновации.

Талин е награден за својата иницијатива да дејствува како терен за тестирање на најнови технологии. Општината поттикнуваше користење на автономни автомобили, роботи за достава и споделување на возења. Талин, исто така, спроведе иновативен систем за е-престој кој им овозможува на локалните граѓани и бизниси тесно да соработуваат со странските претприемачи.

- Advertisement -

Тел Авив постави Smart City урбана лабораторија која ги поврзува иновативните нови компании со водечки технолошки компании со цел да ги олесни истражувањата и иновациите за решавање на урбаните предизвици. Образованието е меѓу приоритетите на Тел Авив, а дел од наградата ќе биде посветена на зајакнување на Иницијативата за паметно образование, развиена од општината во соработка со наставниците, родителите, учениците и локалните новинари.

Натпреварот за европска престолнина за иновации за 2017 година започна во март 2017 година за градови со над 100.000 жители од земјите-членки на ЕУ и земји поврзани со Хоризонт 2020 програмта. 32 града од седумнаесет земји се пријавија на овогодинешниот натпревар. Победникот и двата финалиста беа избрани од десет финалисти врз основа на новите иницијативи кои започнаа од 1 јануари 2016 година. Победниците беа избрани од панел на независни експерти од универзитетите и бизнис секторот. Експертите беа избрани од експертската база на податоци Хоризонт 2020.

Наградата за првпат беше доделена во 2014 година и се доделува во рамките на Хоризонт 2020, најголемата рамковна програма на ЕУ за истражување и иновации со буџет од 77 милијарди евра во текот на седум години (2014-2020). Натпреварот за европската престолнина на иновации за 2018 година треба да започне во првиот квартал од 2018 година.

 

Сподели!
- Advertisement -