12.8 C
Skopje
среда, октомври 4, 2023

GENUSEE се очила целосно направени од рециклирани пластични шишиња

Kabtel desktop

Американскиот град Флинт во државата Мичиген се соочува со сериозна двојна криза. Од една страна, се соочува со недостиг на вода за пиење, а од друга токму како резултат на таа криза и купувањето флаширана вода градот е преплавен со пластични шишиња за вода. Очилата Genusee се решение и за двете кризи. Направени се од рециклирани пластични шишиња, кои ги има во изобилство во Флинт, а се произведуваат во градот.

Целта на овие очила е да се направи добро за луѓето и за планетата преку дизајн и сораотка за самите луѓе да ја донесат таа промена што им треба. Genusee ќе креира нови работни места во градот истовремено претворајќи го пластичниот отпад во модерни очила. И не е само да се рециклираат материјали туку да се претвори пластичниот отпад во нешто што има вредност и корисна цел. Со секој купен пар очила ќе се рециклираат по 15 пластични шишиња. Првиот стил на очила се вика Roeper и се демократски дизајнирани да одговараат на секое лице, а може да се набават само преку Kickstarter како очила за сонце или како очила со диоптер. Сите стакла на очилата се антирефлективни и имаат заштита од УВ зрачење. Освен тоа, за дополнителна цена може да се добијат стакла за висок индекс, со син филтер, со диоптер за сонце и прогресивни леќи.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!