-2.2 C
Skopje
недела, јануари 23, 2022

Ровер открива што се крие под површината на Марс

Kabtel desktop

НАСА ги првивршува последните подготовки за спуштање на InSight на црвената планета. InSight ровер кој ќе избуши под површината на Марс во потрага за живот и геолошки откритија до 5 метри длабочина, на 26 ноември оваа година ќе го започне спуштањето низ атмосферата на црвената планета за ја започне својата истражувачка мисија, која според планот би требало да трае две години.

Иако во НАСА на шега велат дека роверот конечно ќе открие дали живеат Марсовци во подземјето на четвртата планета со Сонцето, неговата основна улога ќе биде да открие како се формирале Марс и Земјата во далечното минато.

Освен роверот ќе се постави и сеизмометар кој ќе ги следи вибрациите кои патуваат во внатрешноста на планетата, а тој ќе биде оппремен и  со прецизни мерачи на топлина кои ќе се обидат да откријат дали од оваа планета се ослободува топлина.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!