ВИДЕО: Оваа паметна корпа за отпадоци пресметува колку пари фрлате

- Advertisement -

Оваа паметна корпа за отпадоци ќе ве издаде ако фрлате премногу отпадоци од храна. Корпата Winnow користи вештачка интелигенција за да ги идентификува отпадоците кои се фрлаат со помош на фотографии кои ги прави секогаш кога ќе фрлите нешто.

Корпата, исто така, ги мери отпадоците од различни типови храна пред да ја пресмета нивната цена и да ви соопшти колку пари, всушност, сте фрлиле во отпад. ИКЕА почна да ја користи корпата во своите ресторани во Велика Британија и тврди дека им помогнала да го намалат отпадот од храна за 32%.

- Advertisement -

Корпата е поставена и во кујните од рестораните и ги мотивира шефовите на кујна подобро да ги планираат менијата и да фрлаат што помалку храна. Речиси една третина од хранат која се произведува во светот завршува во отпад. Тоа е еднакво на 1,3 милијарди тони храна годишно.

This smart trash can tells you off for wasting food

It has helped IKEA to reduce waste in its UK restaurants by 32%. 📕 Read more: https://wef.ch/2uBNzA0

Posted by World Economic Forum on Петок, 29 март 2019

Сподели!
- Advertisement -