15 C
Skopje
среда, мај 27, 2020

Германија ќе ги спасува шумите со помош на армијата

Kabtel desktop

Германија ја користи армијата за да ги спаси своите шуми. Војниците ги собираат мртвите дрвја и садат нови. Откако минатата година Германија изгуби големи делови од шумите поради откако беа зафатени со бубачки. Неколку милиони млади дрвја умреа и до крајот на годината може да исчезнат 250.000 хектари шума.

Министерот одговорен за екологија вели дека секое исчезнато дрво е изгубено оружје во борбата со климатските промени. Тој претстави план за спас на шумите во Германија вреден 800 милиони евра.

Површината под шуми се намалува и на глобално ниво. Годишно се сечат по 15 милијарди дрвја главно за земјата да се користи за садење или за пасишта.

Germany is using the army to save its forests

"Every missing tree is a lost weapon in the fight against climate change."📕 Read more: https://wef.ch/35slVHa

Posted by World Economic Forum on Петок, 11 октомври 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •