1.2 C
Skopje
вторник, февруари 25, 2020

Холанѓани направија изум кој со помош на воздушни меурчиња ја чисти пластиката од реките

Kabtel desktop

Овој холандски изум користи меурчиња за да го лови пластичниот отпад од реките. Посебна цевка поставена по речниот тек испумпува воздух, а меурчињата формираат еден вид на ѕид во водата. Така пластичниот отпад се качува на површината на водата и се собира на страната од речниот тек каде се поставени мали контејнери кои го фаќаат отпадот.

Во текот на тестирањата Great Bubble Barrier заловил 86% од пластичниот отпад. Овој уред не им пречи на бродовите, додека рибите и дивиот свет лесно поминуваат низ него.

Меурчињата не само што го фаќаат отпадот, туку ја оксидираат водата и спречуваат размножување на токсичните алги. Исто така, ја апсорбираат бучавата од бродовите, а со тоа спречуваат вознемирување на рибите.

Амстердам веќе ја користи оваа технологија во каналите. Крајната цел на иноваторите кои ја направија оваа иновација е да ја имплементираат во реките во целиот свет и да спречат пластичниот отпад да дојде до океаните и морињата.

90% од пластиката во океаните доаѓа преку 10 реки и наштетува на нашата планета, на живиот свет и на нашето здравје.

This Dutch invention uses bubbles to trap plastic trash in rivers

Say hello to the Great Bubble Barrier.🔎 Learn more about innovative projects to clean up Amsterdam's canals: https://wef.ch/32uKwbE

Posted by World Economic Forum on Петок, 08 ноември 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •