15.8 C
Skopje
вторник, октомври 4, 2022

Мобилна 5G мрежа веќе имаат девет земји на ЕУ

Kabtel desktop

На почетокот на 2020 година барем една комерцијална мрежа од петтата генерација веќе работи во девет земји од ЕУ.

Последната комерцијалнa 5G мрежа во 2019 година беше покрената во Романија, со што бројот на оператори за комерцијални мрежи од петтата генерација се зголеми на 15.

Земјите од Европската унија во кои постојат комерцијални 5G мрежи се Австрија, Естонија, Финска, Ирска, Италија, Германија, Романија, Шпанија и Обединетото Кралство.

Единствените земји во ЕУ каде што сите активни мобилни оператори нудат и 5G се Обединетото Кралство и Ирска.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!