21 C
Skopje
среда, август 12, 2020

Во најголемите градови во Белгија не смеат да влегуваат полициски возила кои не го минале еко-тестот!

Kabtel desktop

Сојузната полиција во Белгија не успеал да мине на острите контроли за издувни гасови на нивните возила што стапија на сила на почетокот на тековната 2020 година и поради тоа голем број на автомобилите од возниот парк на органите на редот и мирот не можат да влезат во белгиските градови: Брисел, Антверпен и Ген

Како што пренесе Авто Клуб, полицијата соопшти дека немале доволно средства за да го обноват целиот нивен возен парк  од неколку илјади возила и дека за тој ризик веќе ги предупредиле надлежните власти. Полицијата не сакал да коментира за бројот на возилата што не ги поминале построгите еколошки регулативи.

Поединечни исклучоци се овозможени за одредени возила што се обележани само за полициска употреба, како на пример тие со ротациски светла и со сирени .

Останатите автомобили се префрлени да ја извршуваат својата должност надвор од територијата на големите градови.

Во ЕУ се воведени построги регулативи во сега веќе далечната 1992 година со цел да се намали емисијата на штетните гасови од новите автомобили и беа одредени стандардите за моторите „ Евро еден “.

Во Брисел, Антверпен и Гент веќе е воведена забрана за повеќето возила со стари погонски агрегати, но годинава е воведена уште построга регулатива што покрива „Евро три“, a тоа се возила регистрирани од 2001 до 2005 година.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •