ВИДЕО: Еколошка амбалажа ја штити храната од бактерии и расипување

- Advertisement -

Еколошка амбалажа ја штити храната од расипување и воедно ја штити од навлегување на бактерии. Амбалажата може да ги убива микробите од типот на листерија и ешерихија коли. Направена е од пченкарни протеини и скроб, што значи дека е биоразградлива и одржлива. Во неа се додадени и природни антимикробни компоненти, меѓу кои масло од темјан и цитрусна киселина.

Кога амбалажата ќе биде изложена на поголема влажност или на ензимите кои ги произведуваат штетните бактерии испушта состојки кои ги убиваат опасните бактерии.

- Advertisement -

Амбалажата ја создадоа научници од Универзитетот Харвард и Технолошкиот универзитет Нанјанг од Синагпур. Тие велат дека нивната иновација ќе овозможи овошјето да трае многу подолго време. На пример, јагодите завиткани во нивната амбалажа останале свежи 7 дена. Тоа е три дена подолго отколку соо обична амбалажа.

Речиси половина од овошјето и зеленчукот кое го произведува оваа наша планета завршува во ѓубре. Ако успееме да спасиме барем една четвртина од храната што ја фрламе, ќе нахраниме 870 милиони луѓе.

- Advertisement -

(World Economic Forum)

(фото: Pixabay)

Сподели!
- Advertisement -