Вештачкото говедско месо може да ја намали емисијата на СО2 за 80%

- Advertisement -

Сите знаеме за понекоја алтернатива на месото и за нивните повеќекратни бенефити по зфдравјето и по животната средина, но сега нова студија објавена во списанието Nature ги квантифицира тие предности.

Истражувањето открило дека ако замениме само 30% од гловалната потрошувачка на месо со алтенративи на месото ќе се намали емисијата на јаглерод диоксид за 80% и ќе се намали обесшумувањето. Тоа е импресивна бројка.

- Advertisement -

„Со релативно мала промена во консумацијата на месо може значително да се намали емисијата на стакленички гасови од сечењето на тропските шуми. Тоа е битен придонес во ” вели водечкиот авотр на студијата, Флориан Хамперходер, научник при Институтот за истражување на ефектите од промените на климата.

Познато е дека со конвенционалното производство на место се уништуваат тропските шуми и се заменуваат со пасишта, додека со одгледувањето домашни животни се испушта метан, стакленички гас кој е 30 пати поопасен од CO2.

- Advertisement -

Истражувачите пресметале дека со постојните методи на производство на земјоделски култури и одгледување домаѓни животни во наредните 30 годин ќе бидат потребни пасишта со површина од речиси 1 илион квадратни километри. Откриле и дека со замена на само 20% од производството на месо со други алтернативи на месо таа потребна површина за ливади и пасишта ќе се намали на половина.

Освен тоа, вештачкото месо базирано на микроби е ботато со протеини и аминокиселини, па е идеална замена за вистинското месо.

- Advertisement -

(Interesting Engineering)

(фото: Pixabay)

Сподели!
- Advertisement -