12.8 C
Skopje
недела, мај 28, 2023

„Дигитален близнак“ е македонска иновација која ги предвидува проблемите во производството и штеди време и пари!

Kabtel desktop

Живорад и Андреј Серафимоски веќе три години се сопственици на компанијата Serafimoski Tech, каде заедно со тим од експерти со искуство во технологија, инженерство и аналитика на податоци, работат на развој и имплементација на дигитална близнак платформа, „Digital Twin“.

Се работи за револуционерна технологија, која се користи во производствените компании за мониторирање, сервисирање и оптимизација на производен процес во реално време, преку креирање на виртуелни модели.

Во интервју за Иновативност, Андреј Серафимоски вели дека дигиталниот близнак им овозможува на компаниите да работат поефикасно и побезбедно, а истовремено да заштедат со тоа што потенцијалните проблеми може да се предвидат уште пред да се појават.

Новинар – Сања Наумовска

Андреј, објаснете ни како ќe функционира платформата за „Digital Twin“?

Digital Twin платформата т.н. Spacefre ќе работи на принцип создавање виртуелна реплика или дигитален близнак на физички објект. Оваа реплика е многу детална симулација, којашто во реално време може да се користи за анализирање и оптимизирање на даден физички објект или систем. Платформата користи комбинација од интегрирани протоколи за комуникација со сензори, модул за аквизиција и  аналитика на податоци и модул за нивно моделирање во 3Д објект, за да се создаде точна претстава на објектот.

Откако ќе се создаде, дигиталниот близнак може да се користи за различни цели. На пример, може да се користи за симулирање и тестирање на различни сценарија за да се предвиди како системот или објектот ќе се однесува под различни услови. Ова им овозможува на компаниите да ги идентификуваат потенцијалните проблеми пред да се појават и да направат промени за да ги подобрат перформансите. Платформата може да се користи и за следење во реално време, воедно  и за следење на неговите перформанси со текот на времето. Овие информации потоа може да се користат за оптимизирање на распоредот за одржување, подобрување на ефикасност на целокупниот систем и намалување на времето на застој.

Генерално, дигиталната двојна платформа претставува моќна алатка за компаниите подобро да ги разберат и оптимизираат перформансите на нивните физички средства. Обезбедува можност за зголемување на ефикасноста и безбедноста на операциите, истовремено намалувајќи ги трошоците.

Како се создава дигиталниот близнак и во кои индустрии оваа технологија би имала најголема употреба?

За креирање на дигитален близнак потребно е претходно 3Д моделирање на физичкиот објект, кој ќе ги содржи сите параметри и вредности од реалниот модел. Преку собирање на податоци во реално време за начинот на функционирање на физичкиот објект и постојано праќање на тие информации до виртуелниот модел, се креира дигитален близнак, преку кој ќе можат да се вршат сите испитувања како да е физички поставен.

Оваа технологија може да се користи во различни индустрии, вклучувајќи производство, градежништво, транспорт и енергија. Има потенцијал да донесе значителни придобивки за овие индустрии, како што се намалени трошоци, зголемена ефикасност и подобрена безбедност. Платформата е дизајнирана да биде флексибилна и скалабилна, така што може да се користи за широк опсег на средства, од големи индустриски машини до помали компоненти.

Во која фаза е развојот на платформата?

Развојот на дигиталната платформа во моментов е во напредна фаза.  Исто така, многу компании веќе искажаа желба за имплементирање на дигитална близнак технологија во своето работење. Но сепак, технологијата сè уште се развива и се очекуваат нови случувања во наредните неколку месеци.

Како дојдовте до идеја да развивате ваков тип платформа?

Тоа се случи откако се запознавме со оваа технологија на меѓународниот технолошки саем во Хановер. Поради самата иновација, која е релативно нова и на европско ниво, видов потенцијал на пазарот за сеопфатно решение што може да им помогне на компаниите подобро да ги разберат и оптимизираат перформансите на нивните физички средства. Имам искуство во технологија и инженерство и работев во производствената  индустрија неколку години. За тоа време, забележав дека многу компании се соочуваат со слични предизвици како што се неефикасност, неочекуван застој и тешкотии во предвидувањето на идните перформанси. Па оттука, всушност, дојде и идејата за креирање на ваква платформа. Се заинтересирав за дигиталната близнак технологија и видов можност да се развијам платформа која ќе одговори на овие предизвици и ќе донесе придобивки за многу индустрии.

Како дојде до соработка со ИНОФЕИТ? Што треба да е крајниот резултат од неа?

ИНОФЕИТ е во моментот единствениот сертифициран центар за дигитални иновации (DIH) во Република С. Македонија, сертификација добиена во проектот на ЕУ CHANGE2TWIN во 2022 година. Со нивното искуство во Digital twin технологијата и нашата посветеност за испорачување на високо квалитетни решенија, очекуваме дека платформата ќе донесе големи промени во развојот на бизнисите на Балканот, како и во Европа.

Кои се потенцијалните пазари кои кои целите со Digital twin?

Со нашата дигитална двојна платформа таргетираме широк спектар на индустрии, вклучувајќи ги производството, градежништвото, транспортот и енергијата. Веруваме дека нашата платформа може да донесе значителни придобивки за овие индустрии со тоа што ќе им овозможи подобро да ги разберат и оптимизираат перформансите на нивните физички средства. Главни пазари се земјите од Европска Унија, но и македонскиот пазар, зошто со нашата технологија сакаме да им помогнеме да македонските компании да станат поконкурентни на светските пазари.

Кои се вашите планови за во иднина, врзани за „Digital Twin“, но и општо?

Во иднина, планираме да продолжиме да ја развиваме и подобруваме нашата дигитална двојна платформа за да ја направиме уште попријатна за корисниците и достапна за поширок опсег на индустрии. Ја истражуваме и интеграцијата на други технологии како што се вештачка интелигенција и машинско учење за да ги подобриме можностите на платформата. Дополнително, гледаме да ги прошириме нашите услуги за да вклучиме консултации и обуки за да им помогнеме на компаниите целосно да ги искористат можностите на дигиталната близнак технологија. Општо земено, ние се стремиме да станеме водечки снабдувач на дигитални двојни решенија за различни индустрии за да им помогнеме да ги постигнат своите деловни цели.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!