Паѓа берзанската цена на шеќерот

- Advertisement -

Цените на шеќерот на светските берзи веќе извесно време се на надолна траекторија.
Најголемиот светски производител и извозник на шеќер, Бразил, во сезоната 2024/2025 година ќе има послаба од очекуваната жетва на шеќерна трска, која сепак е доволна за рекордно ниво на финално производство на шеќер. Бразил, исто така, ќе преработи 686 милиони тони шеќерна трска, што е намалување од 3,8 отсто на годишно ниво на 713 милиони тони шеќерна трска.

Падот ќе беше уште посилен доколку немаше зголемување на обработливите површини, што делумно го компензира очекуваниот пад на приносите. Производството на шеќер се очекува да порасне за 1,3 отсто во 2024 година до нов производствен рекорд од 46,3 милиони тони, што ќе биде втора последователна рекордна сезона, пишува HUP Analyzes.

- Advertisement -

Ова зголемување на производството на шеќер се одразува на посилното производство на мелниците за шеќер, кои ќе произведуваат осум отсто помалку етанол од лани, што ослободува простор за поголемо производство на шеќер. Поради рекордното производство, цената на шеќерот падна на најниско ниво во последните 15 месеци. Од почетокот на оваа година цената падна за 17 отсто, односно за 30 отсто од рекордните цени од август 2023 година. Се очекува цената на шеќерот да се стабилизира на нивото на сегашната цена, односно на околу 0,19 долари за фунта.

Фото – Wallpaper Flare

Сподели!
- Advertisement -