Илон Маск: Наскоро човечката интелигенција ќе зазема само 1%

- Advertisement -

Илон Маск постојано прави храбри прогнози кога е во прашање иднината на човештвото под влијание на технологијата, а така беше и овој пат. На една неодамнешна конференција Маск изјави дека вештачката интелигенција наскоро ќе ја надмине човечката и дека ќе стане толку сеприсутна што биолошката интелигенција ќе постои само во 1% од случаите.

Шефот на Twitter, како и на компаниите SpaceX, Tesla и Neuralink, додаде дека вештачката интелигенција веројатное најбитното од сите прашања во моментот.

- Advertisement -

„Процентот на биолошката интелигенција е се помал секој месец. На крај ќе биде помал од 1%“ рече Маск.

Тој не бепе до крај јасен во своето предвидување, односно не откри што мисли колку време ќе биде потребно да помине за да се реализира ова негово предвидување.

- Advertisement -

„Биолошката интелигенција ќе може да служи како осигурувач за вештачката, но според процентите, речиси сета интелигенција ќе биде дигитална“ рече милијардерот.

(B92)

- Advertisement -

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -